Skip to content

”Vilka skönhetsoperationer ökar mest?”

oktober 28, 2014

”Vilka skönhetsoperationer ökar mest?”

Allt fler svenskar väljer att skönhetsoperera sig.

Funderar du på ett ingrepp? Undrar du över riskerna? Ditt patientskydd? Priset?

Här är experten Birgit Starks (Ordföranden i Svensk Förening för Estetiks Plastikkirurgi) svar på Aftonbladets läsares frågor.

se hela artikeln
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19748569.ab

lördag 25 oktober, 2014

Aftonbladet:

Funderar du på att göra ett skönhetsingrepp? Undrar du över riskerna? Ditt patientskydd? Priset? Klockan 10.00 chattar vi med Birgit Stark, legitimerad läkare och specialist i plastikkirurgi. Ställ dina frågor redan nu!

Aftonbladet:
Hej, allihop! Nu kör vi igång chatten med Birgit Stark. Här kommer första frågan!

Kommentar från Sophia
Har efter 2 graviditeter fått massa ytliga synliga blodkärl & ådernät över hela benen. Vill göra ngt åt detta men känner mig förvirrad vart jag ska vända mig så man inte hamnar hos ngn oseriös. Finns väl både behandling med injektion och laser och eftersom jag har massa små över hela benen Gissar jag att det borde bli laser?! Funkar denna metod? Har u ngt råd kring vart jag kan vända mig (Sthlm)? Vad kan detta kosta?

birgit stark:
Hej Sophia, det vore bäst att konsultera en specialist in kärlkirurgi då vi inom plastikkirurgi i allmänhet inte sysslar med den typen av behandling. Det finns säkert läkare i Stockholm som är specialiserade på just denna typ av behandling. Viktigt att fråga hur länge läkaren har sysslat med denna typ av behandling och hur många behandlingar genomförs per år.

Kommentar från conny.
Hej jag har börjat att tappat hår mitt på huvudet finns det något man kan göra åt det eller?.

Kommentar från David
Hej! Vad är kostnaden för en transplantation? Hur går proceduren till?

birgit stark:
Hej Conny, i denna fråga skulle jag konsultera en specialist i plastikkirurgi som är mycket van vid behandling av hårbortfall. Man bör dock först utreda om det finns andra orsaker till tidigt hårbortfall. Din husläkare kan säkert hjälpa dig vidare.

Kommentar från Timothy
Nekar ni patienter som uppenbart behöver psykisk vård snarare än en operation för att få bukt på sin självkänsla?

birgit stark:
Hej David, om du menar en hårtransplantation, finns olika sätt att transplantera hår. Metoden beror på hur defekten ser ut, läkarens preferens och vana. Priserna kan variera beroende på omfattning.

Kommentar från johan
vilka skönhetsoperationer ökar mest

birgit stark:
Hej Timothy, din fråga är mycket viktig och högst relevant. En patient som inte mår bra psykiskt kan inte hjälpas med någon plastikkirurgisk åtgärd. All tilltänkt kirurgisk behandling måste ske i samråd med den behandlande psykiatrikern.

birgit stark:
Hej Johan, om du tänker på män tycker vi inom plastikkirurgin att följdtillstånd efter överviktsoperationer har ökat senaste åren. Män har även blivit mera intresserade av ansiktslyft och ögonlockskirurgi.

Kommentar från Lisa
Hej, jag är drygt 40 och har börjat få väldigt hängande ögonlock. Är det en komliceradcoperation?

birgit stark:
Hej Lisa, en korrektion av övre ögonlock är inte komplicerad. Det är viktigt att operationen genomförs av en van plastikkirurg för att undvika komplikationer. Fråga efter hur länge vederbörande har arbetat med denna typ av kirurgi och hur många ingrepp görs årligen. Fråga även om ett pannlyft inte är ett bättre alternativ för dig.

Kommentar från .
Funderar på att göra en näsoperation, dels för att ena näsborren inte fungerar som den ska, dels för att utseendet på den inte känns bra. Hur stor är risken att detta skulle göra att båda näsborrarna inte kommer att fungera tillfredställande? Kostar det mer om det är en septumkorrigering utöver rent estetiskt?

birgit stark:
Om det föreligger en septumdeviation kan det vara en möjlighet att du får hjälp inom den offentliga vården. Denna fråga tycker jag kan du få besvarad av en specialist i öron-näsa-hals sjudomar som sysslar med denna typ av frågeställning.

Kommentar från Hasse
Vad tycker du som specialist om Renée Zellwegers ”förvandling”?

birgit stark:
Har inte haft tid att läsa om denna ”förvandling”

Kommentar från Ninni2
Påsar UNDER ögonen, som hänger, hur får man bort dem?

birgit stark:
Hej Ninni, påsar i nedre ögonlocksregion opereras på olika sätt beroende på din ålder, dina anatomiska förändringar avgör typen av kirurgi. I princip omfördelar man den ökade fettvävnaden, sträcker upp muskulaturen och tar bort en begränsad del av överskottshud om detta behövs. Ett annat alternativ kan vara att behandla rynkig hud i denna region med en koldioxydlaser.

Kommentar från Lyxproblemet
Går det att förminska sin penis? Hur går det till i så fall?

birgit stark:
Jag har personligen ingen erfarenhet av denna typ av kirurgi. Det finns plastikkirurger inom vår förening som har ett specialintresse av dina frågeställningar

Kommentar från eva
Mina bröst är olika stora. Vad kostar det att operera ena bröstet?

birgit stark:
Hej Eva, om du har ett problem med olika stora bröst kan du få hjälp inom den offentliga vården om skillnaden mellan brösten är större än 300 ml. I annat fall behöver man tyvärr bekosta operationen själv. Kostnaden beror på typen av åtgärd och ligger för närvarande mellan 45-70.000 Sek

Kommentar från Kalle
Funderar på att göra näsan rakare och smalare hur mycket kan detta kosta?

birgit stark:
Hej Kalle, kostnaden kan ligga mellan 25.000 och 40.000 Sek inkl narkos, beroende på operationens omfattning

Kommentar från Maria
Har fått lite häng över armbågen/ gäddhäng även lite på insidan av knäna. Kan det göras samtidigt? Kostnad?

birgit stark:
Hej Maria, om det är en eventuell fettsugning som du tänker på kan detta göras samtidigt. Kostnaden kan ligga mellan 30.000 och 45.000 Sek. Titta gärna på klinikernas hemsida där prisernera oftast finns med.

Kommentar från Alex Örebro
Hej! Jag har sökt remisser hos Vc till plastikoperation utan resultat. Jag har en alldeles för tight pungsäck, den gör så att jag jämt och ständigt har en smärta i mina testiklar. Vc säger att man inte kan göra något åt saken och ber mig bara äta smärtstillande. Min fråga är, kan man inte ta hud från armbågens slappa hud för att bygga ut pungsäcken med? Mvh Alexander.

birgit stark:
Hej Alex, denna viktiga fråga borde du diskutera med en urolog.

Kommentar från sandra
hej, jag har ganska djupa veck som går från näsan ner åt munnen och sedan samma veck från mungiporna neråt vilket ser ut som jag ofta är sur fast jag inte är det och när jag ler syns knappt det pga vecken, går dessa att få bort? Hur gör man o vad kostar sånt?

birgit stark:
Hej Sandra, det finns olika behandlingsmöjligheter varvid den enklaste är att prova med en filler som fyller ut rynkorna. Behandlingsresultatet är övergående. Ett annat alternativ är att fylla vecken med kroppseget fett. Det är en operation som behöver göras i flera steg. Om ett ansiktslyft är ett alternativ för dig kan inte besvaras utan att undersöka dig.

Kommentar från Mattias
Hej Birgit, lite pinsam fråga men:) jag undrar om det går att göra pungen lite mindre? Tycker det är jobbigt när den hänger och slänger…

birgit stark:
Hej Mattias, ingen pinsam fråga alls utan förstår att det kan känns besvärligt. Även om jag inte har en speciell kunskap i ämnet finns kollegor inom plastikkirurgi som kan hjälpa dig vidare. Jag rekommenderar dig att titta på vår hemsida www.sfep.se och läsa om våra kollegors profil och inriktning.

Kommentar från Lina
Hej! Jag har vad jag tror är ett sprucket blodkärl mitt på näsan, som en röd prick. Störs enormt mycket av denna,och jag har haft den i drygt ett och ett halvt år. Vilken metod använder man för att få bort den?

birgit stark:
Hej Lina, som du beskriver detta kan en laserbehandling hjälpa dig.

Aftonbladet:
Då kör vi sista frågan!

Kommentar från petar
Hej varför anses vissa näsor vara finare än andra näsor vad är en fin näsa?

birgit stark:
Hej Peter, du ställer en mycket viktig fråga, nämligen hur man definierar skönhet, estetisk kontur som vi människor uppfattar som vacker. Jag kan inte med enkla ord beskriva en ”fin näsa” mycket handlar om proportioner av näsan i förhållande till det övriga konturerna i ansiktet. Vidare ingår en viss subjektiv, individuell bedömning i definitionen av skönhet.

Aftonbladet:
Det var alla frågor vi hann med. Tack, alla läsare, för era frågor. Och tack, Birgit Stark, för dina svar!