Skip to content

Vad ingen berättar om ”Boob Jobs”

augusti 5, 2015

Elisabeth Dale Författare och grundare av bröst Life

Dagens bröstplastik handlar om mer än att bara köpa ett par bröstimplantat. Termen används också för att hänvisa till bröst-lyft, bröst-förminskningar, eller en kombination lyft och volymsförbättring med bröst-implantat.

Det beror på vilket resultat du har i åtanke. Kvinnor som förlorar bröstvolym efter flera graviditeter eller snabb viktminskning kommer att ersätta den med implantat. Någon annan kan välja ett lyft (som jag gjorde) för att bli av med extra hud. Andra genomgår både lyft och förstoring för samtidigt för att uppnå vad de söker. Dessa före och efter bilder ger dig en uppfattning om hur operationer kan variera.

Två av de tre kirurger jag rådfrågade om ett bröstlyft insisterade på att jag också skulle ha implantat, annars skulle jag inte bli nöjd med resultatet. Jag har inte något emot dem, men det var inte för mig. Jag ville bara inte ha något främmande in i min kropp. Dessutom borde väl en kvalificerad läkare lyssna till just mina önskningar och föreslå teknik för att uppnå just mina mål. Jag ville inte ha mina bröst i nivån över mina armbågar, inte högre än de någonsin varit förut.

Enligt ASPS, utfördes cirka 286.000 bröst förstoringar, 93.000 bröstlyft, och 41.000 bröstreduktioner under 2014 i USA. Dessa siffror inkluderar inte bröstimplantat korrigeringar. Det är ca 400.000 kvinnor som väljer plastikkirurgisk korrigering årligen. De gör det inte på ett infall, heller. De forskar och ställa frågor. Plastikkirurgiska webbplatser gör det nu lättare att kliva in i en läkarmottagning. Där kan du hitta hundratals före och efter bilder, patient vittnesmål och recensioner om tekniker.

 

Det finns mycket att lära från dessa forum och några saker du inte får förbise. Detta är vad ingen berättar om bröstförstoring, bröstlyft, och minskningar bröst:

Här är fem saker som jag upptäckte efter min operation:

1. Post-kirurgiska behå storlek är oförutsägbar. Kirurger är inte bh montörer. De arbetar inom vetenskap och inte efter de slumpmässiga bokstäver tryckta på de olika märkena av bh etiketter. Oavsett hur mycket som bröstvävnad som avlägsnas, bröstimplantat som infogas eller bröst som bara lyfts mäts vävnaderna i kubikcentimeter. (Och därför finns också förslaget att du gör en ”ris test” innan man beslutar om ett implantat storlek.) En bröstreduktion kan lämna dig med mindre eller mer, än den föredragna bokstav av bh storlek du hade i ditt huvud. Du kommer att bära en annan bh storlek efter operationen, men det kanske inte kommer vara den du förväntat.

2. Det finns en tillvänjning eller ”smekmånads” period. Det handlar om mer än att byta ut alla dina underkläder. Jag hade ett komplicerat förhållande med mina bröst, men behövde tid för att anpassa mig till de nya främlingarna i deras ställe. Missförstå mig inte. Jag var stolt över det nya resultatet. Det bara tog ett tag tills de kände sig som ”mina.” Jag gjorde några oväntade saker, som att visa dem för kvinnliga vänner och bekanta. Jag skrattar nu när jag hör över nyheterna om en anställd som fick sparken för ”showing them off” inför medarbetare. Jag förstår idag hur man kan både vara stolt och känna dem som främmande samtidigt. Tack och lov att ”honeymoon” perioden går över.

3. Du kommer att sakna dina gamla bröst. Oavsett hur mycket smärta eller besvär de orsakat mig, är sanningen den att jag ofta saknar mina tidigare bröst. Kirurgiskt förändrade bröst – reducerade i storlek genom att avlägsna fett eller bröstvävnad, eller fluffade med implantat – känns annorlunda. Du glömmer vad du inte gillade hos dina bröst och har goda minnen av de erfarenheter som du och dina bröst en gång delade.

4. Dina bröst kommer att förändras igen. Gå upp lite i vikt, bli gravid, lev ett par år, och dina bröst kommer att ändrar form, storlek och riktning. En av fem kvinnor kommer att finna sig med större bröst när de uppnår klimakteriet. Det är vad som hände med mig. Brösten började växa igen efter min bröstreduktionsplastik. Förvänta dig inte att brösten du hade efter operationen förblir demsamma för evigt.

5. Även om dina bröst inte förändras, gör du det. Vissa kvinnor vill ha sina implantat uttagna eller få dem utbytta till en mindre storlek. Andra upptäcker att deras bröst är mindre viktiga för dem än vad de en gång var. Jag bryr mig inte att de är mindre uppstudsiga än de var för tio år sedan. De matchar min äldre kropp. Eller med åldern, kanske kommer större kropps visdom.

Du då? Vill du ändra storlek eller form på dina bröst genom plastikkirurgi? Varför eller varför inte?

Denna artikel publicerades först på bröst Life.