Skip to content

Vad du bör veta om bröstimplantat Efter 40

juli 6, 2015

Kvinnors hälsa
kvinna bröstimplantat

Källa: Womens Health  | 6/26/15 09:30

Med barnafödande bakom sig och klimakteriet närmar sig, kommer fler kvinnor som är äldre än 40 att välja en bröst korrigererande operation. Kanske de vill vrida klockan tillbaka när de börjar se effekterna av åldrande, medan yngre kvinnor också har ett intresse för bröstkorrigering- men av helt olika anledningar.

Plastikkirurg Andrea Moreira, MD, säger: ”Vi ser både unga kvinnor som ännu inte fått barn och kvinnor som redan har haft sina barn komma in för bröstförstoring. Men dessa två åldersgrupper har ofta olika skäl till att vilja ha operationen och olika mål. ”

Vad kvinnor vill ha ut av en bröstförstoring

Dr Moreira berättar att de yngre kvinnorna, ålder 20 till 23, kan ha bröst hypoplasi / underutveckling av bröstet eller brösten. Med andra ord, de har oftast mycket små bröst när de kommer till plastikkirurgen i den här åldern och de hoppas att uppnå en fylligare, mer välformat utseende, samtidigt som de vill att det skall se naturligt ut.

De äldre kvinnor menar Dr. Moreira har typiskt åldersrelaterade förändringar i bröstens utseende. Åldrande orsakar en förlust av volym och bröstvävnaden börjar sagga, säger hon, och detta får till följd att kvinnor ser äldre ut än de känner sig.

”Många kvinnor väntar tills senare med att starta sina familjer. När de har fått sina barn, är de äldre än kvinnor i den tidigare generationen som slutade med barn vid deras tidiga 3o-år. Detta kan bidra till utvecklingen att äldre kvinnor väljer bröstkorrigering, ”förklarar Dr Moreira.

Hon säger att även om det är inte är något fel med att få bröstimplantat innan du har barn, kan amning vara ett bekymmer. De flesta kvinnor kan dock amma efter att ha fått implantat, men beroende på ett antal faktorer, så kan en minoritet av kvinnor inte framgångsrikt amma efter en bröstförstoring. Kvinnor som har avslutat barnafödande behöver inte ta hänsyn till denna möjlighet.

Oron mammografi med bröstimplantat

”Många kvinnor över 40 oroar sig över att bröstimplantatet kan komma att störa mammografi. När det gäller mammografi och bildbehandling över tiden tenderar bröstförstoring att vara helt säker, ”Dr Moreira berättar att de flesta av de utbildade plastikkirurgerna placerar implantaten under muskeln, som sätter implantaten i ett separat utrymme från bröstkörteln.

Kvinnor bör alltid låta personalen som utför mammografi få veta att de har bröstimplantat före avbildningsprocessen startar, säger hon. Man kommer då att använda speciella tekniker när man tar bilder av brösten så implantaten inte stör radiologens förmåga att upptäcka eventuella problem.

Ibland fruktar kvinnor att mn kommer att klämma ihop bysten inför mammografi  och riskera att implantaten kan spricka eller förskjuta sig, vilket kan ge behov av korrigerande operation. ”Implantat ska inte brista eller bli förskjutna med en normal mammografi. Jag vet att de är pressas i olika former under processen, men ett implantat som är intakt ska inte vara ett problem ”, säger Dr Moreira.

Emellertid har implantat vanligen en hållbarhet med begränsning De är mycket liten risk de första 10 åren, men efter att läkare numerar övervaka dem lite närmare, kan det yttre skalet  förlora styrka. När integriteten hos det yttre skalet försämras, kan implantatet spricka.

Hon säger, till exempel om en kvinna fick sina implantat för 25 år sedan och nu går in för en mammografi, ökar möjligheten till att yttre skalets bryts . Trots detta, säger Dr Moreira är det fortfarande mycket sällsynt att det brister.

Äldre kvinnor kan behöva bröstlyft

Kvinnor som är äldre än 40 tenderar att ha mer realistiska förväntningar om vad en bröstförstoring kan göra för dem och varför de vill ha kirurgi i första hand. Enligt Dr Moreira, är det primära målet för denna åldersgrupp av  kvinnor att korrigera den förlust av volym och slappa hud som utgör bröstet. Och detta på grund av barnafödande eller viktminskning. Kirurgen måste bedöma huruvida denna överflödig hud kommer att störa estetiken och resultatet och planera för ett eventuellt lyft.

Om tillräckligt överflödig hud finns, kanske kvinnan måste ha ett bröstlyft samtidigt med bröstförstoringen. Dock kommer ett bröstlyft lämna mer märkbara ärr än en bröstförstoring. Kvinnor måste förstå detta innan de accepterar den tekniken, säger Dr Moreira.

Trots alla problem, är det verkligen ingen stor gåta varför fler kvinnor som är äldre än 40 väljer att göra en bröstkorrigering. Dr Moreira säger att äldre kvinnor är oftast mer självsäkra om sin plats i livet och är ofta mer ekonomiskt stabilare än många yngre kvinnor, vilket sannolikt bidrar till att trenden växer.

”Kvinnor efter fertil ålder har möjligheter att motverka känslan av frustration för sina kroppars utseende och de flesta rapporterar höga nivåer av tillfredsställelse efter att ha genomgått bröstförstorings operation”, säger hon.