Skip to content

Tvillingstudier bevisar att rökning gör dig äldre

november 2, 2013

Tunga ögonlock , påsar under ögonen , djupa rynkor leende och slappa hud . Alla orsakas av rökning enligt amerikanska forskare.

Tobak

Människor som röker ser ofta äldre ut och har mer uttalade rynkor än folk som inte röker .

Enligt en ny studie utförd av kirurgen Dr Bahman Guyron , styrelseordförande och professor , Avdelningen för plastikkirurgi på Universal Hospital Case Medical och Case School of Medicine i Cleveland .

Det är den amerikanska Society of Plastic Surgeons som publicerat artikeln på deras hemsida . Även TV 2 har diskuterat frågan i dag .

Bakgrunden till studien inleddes vid den årliga twin festival i Twinburgm i Ohio från perioden 2007 till år 2010.

Där gjorde en forskargrupp studier på 79 tvillingpar som hade en sak gemensamt . En av ded två syskonen var rökare , medan den andra antingen rökt eller hade rökt minst fem år kortare än den andra .

Så äldre

57 av de 79 studerade tvillingpar var kvinnor och medelåldern var 48 år .

Medan en professionell fotograf tog närbilder av tvillingarnas ansikten , studerade en forskargrupp tvillingarna genom att de fick fylla i ett frågeformulär om sin sjukdomshistoria och hälso bakgrund .

Solexponering, stress, alkoholkonsumtion , viktökning och viktminskning har beaktats , men dessa faktorer visade sig ha så lite inflytande , så de var inte avgörande för resultaten i studien .

Sedan analyserade plastikkirurgerna tvillingarnas ansiktsdrag för att se om de fann skillnader och  betygssättning skede av rynkor och åldersrelaterade egenskaper .

– Tvillingarna som rökte hade genomsnittligare tyngre ögonlock och större påsar under ögonen än de andra som inte röker. Tvillingarna som rökte hade också fler rynkor, inklusive djupa skrattrynkor mellan näsan och munnen . De hade också djupare veck på övre och undre läppen (rökrynkor), och slapp hud runt käken .

Stora skillnader

Resultaten visade också att de viktigaste skillnaderna mellan anisktsförändringarna mellan icke -rökare och rökare är placerad på den nedre halvan av ansiktet.

– Det är anmärkningsvärt att även bland tvillingar där både rökte , fanns det tydliga skillnader i ansiktet på dem som har rökt längre . Rökning kan orsaka synliga och identifierbara förändringar i ansiktets åldrande , säger mannen bakom studien , Dr Guyuron , och tillade att studien också säger något om de cellulära mekanismer som leder till för tidigt åldrande bland rökare .

Svårt att avlägsna

Kliniken Director at Fornebuklinikken Dr Paul Schistad ser alltmer att folk kommer till kliniken för att förbättra skador på huden som kan kopplas till rökning .

– Om huden är skadad av tidiga rynkor , är det svårt att få bort dem. Det många metoder som erbjuds och det lovas mycket om att ta bort rynkor men många gånger är det inte är möjligt att uppnå . Folk är mycket bekymrade vad gäller hudens åldrande , och det finns en enorm marknad för behandlingar . De flesta rynkor kan förbättras men inte tas bort . Om hudskadorna är framkallade av rökning är det inte möjligt att vända skadan . Har rynkorna kommit , sitter de där permanent . Det finns också en stor marknad av hudbehandlingar som lovar mer än de resultat man kan uppnå och det finns ingen kräm som kan ta bort rynkor .

huden avslöjar

Ina Nordahl är utbildad hudterapeut och har arbetat mer än 10 år i branschen . Hon ser också att människor med hudproblem som kan vara kopplade till rökning önskar vård och behandling . Hon arbetar för närvarande på privat sjukhus i Bergen .

– Vi ser en hel del rynkor runt munnen och läpparna , medan vi ser tjock hud med gulnad färg . Det är främst kvinnor som kommer till behandling – en behandling som kostar både tid och pengar . Det är lätt att se det på huden att människor röker . Om ingen rök-lukt avslöjar , så gör huden  det, säger hon till VG .

En behandling av rynkor kan ta lång tid och bli mycket kostsam.

– Rynkorna är för evigt, men du kan förbättra det med behandlingar penslinger , laser eller injektioner. När du först få rynkor runt munnen , är det svårt att helt bli av med dem . Behandlingen kommer att ta tid , allt från månader till år . För en hud behandling av skador som kan hänföras till rökning talar man om minst 10.000 dollar , och för en fullständig behandling kan summan uppgå fem gånger , säger hon .

Se hela artikeln här

1 nov 2013 – 14:29 VG NETT
Av Sofia Storhaug og Elise Gulbrandsen