Skip to content

SVT granskar skönhetssalonger. Vanligt att man ljuger om kompetens

juni 7, 2017

Läs hela artikeln

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/svt-granskar-skonhetssalonger

 

Emelie Strömberg och Helena Naumanen gjorde varsin fillerbehandling, men resultatet blev inte det önskade. Efteråt delade andra som också råkat illa ut med sig av bilder på sina läppar. 

Flera skönhetssalonger i Göteborg lurar sina kunder om vilken utbildning deras personal har. Var sjätte salong vi har besökt har haft personal som utgett sig för att vara legitimerad sjukvårdspersonal, men det stämmer inte. Samtidigt utför de riskfyllda injektionsbehandlingar på sina kunder.

– Det gjorde så ont… mina tårar slutade inte rinna. Jag var tvungen att stoppa dem för jag klarade det inte det, berättar Helena Naumanen.

Hon och kompisen Emelie Strömberg åkte från hemstaden Borås till Göteborg för att fylla ut sina läppar, med en så kallad fillerbehandling. De hade ont om pengar och valde att göra en elevbehandling, där en elev gör behandlingen under övervakning av en lärare, då detta var billigare.

– Det var min första gång och då tänkte jag att jag vill lägga lite mindre pengar för att se hur det ser ut. Jag tänkte att det var säkert, det var därför jag tog risken, säger Helena Naumanen.

Bedövningen tog inte

Men väl på salongen gick allt fel berättar Emelie och Helena. Bedövningen de fick på läpparna hjälpte inte, eleven var osäker och läraren fick överta nålen. Men det blev inte bättre för det. Behandlingen var hårdhänt och gick inte alls till på det sätt som Emelie, som gjort liknande behandlingar på andra salonger, är van vid.

– På andra salonger har de varit noggranna, mätt och planerat innan de sticker. Här tog det två minuter, sedan sa de att de var färdiga. Jag har nog aldrig mått så dåligt eller haft så ont efter jag har gjort en fillerbehandling, berättar Emelie.

Flera har drabbats

Direkt efter behandlingen svullnade läpparna upp, fick konstiga prickar och började ömma. Efter ett tag kände både Emelie och Helena att medlet hade samlats i klumpar under näsan och i läpparna. Idag, ett år efter behandlingen, har klumparna fortfarande inte gått bort helt.

När Emelie sedan skrev om sin upplevelse på salongens Facebook-sida fick hon många kommentarer och bilder från andra som har råkat illa ut på salongen och som ville dela med sig av sina upplevelser: