Skip to content

Rättsprocesser som involverar laserbehandlingar på uppgång i USA

oktober 23, 2013

Rättsprocesser som involverar laserbehandlingar med icke – legitimerade personal på uppgång
HealthDay / / HealthDay
Av Steven Reinberg HealthDay Reporter

Onsdag, 16 oktober ( HealthDay News ) –  ett växande antal stämningar över skador från kosmetiska behandlingar med laser, gjorda utanför medicinska kontor av icke- läkare , finns som resultat i en ny studie .
Rapporten publicerades 16 oktober i nätupplagan av tidskriften JAMA Dermatology .

” Detta chockerar inte mig , ” säger Dr Robert Murphy , ordförande för American Society of Plastic Surgeons . ” Vi uppmuntrar konsumenten att veta vem deras läkare är och veta vad han/hennes kvalifikationer är, och vi ser det som ett grundläggande krav för att ingå någon behandling .

”Dessa procedurer görs ofta av personer som är anställda av läkarmottagningar eller andra så kallade medicinska faciliteter” , sade Murphy. ” Men de verkar på ett oberoende sätt antingen utan direkt överinseende av en läkare eller agerar helt självständigt i spa eller liknande”, sade han.

De kraftfulla lasrar som används för dessa behandlingar kan orsaka brännskador på huden och cellskador vid användning av dåligt utbildade behandlare, tillägger Murphy.

Ledaren för studien; forskaren Dr Hrak Ray Jalian, Avdelningen för Dermatologi vid University of California , Los Angeles , sade att dessa behandlingar kan orsaka skada om det inte görs på rätt sätt .
” På grund av bristen på enhetliga regler och bara för att en person är juridiskt accepterad att kunna tillhandahålla tjänsten betyder det inte att de är kvalificerade att göra det”.

Med tanke på det ökande antalet laserbehandling som görs, sade Jalian att han räknar med att antalet stämningar relaterade till dessa behandlingar genom otränade icke-doktorer kommer att öka.

För studien använde forskaren Jalian’s team, data från en ”online U.S. database” för offentliga juridiska handlingar för att fastställa hur många stämningar, relaterade till hud laserkirurgi – gjorda av icke-läkare, som finns.

Sedan 2008 har antalet processer som involverar behandling av annan utövare än läkare, ökat från cirka 36 procent av alla fall till nästan 78 procent 2011 , säger forskarna .

” En annan intressant trend är att många av dessa fall som ledde till stämningar utfördes utanför ett traditionellt läkar kontor , t.ex. i så kallade medicinska spa ” – 64 procent av det totala antalet fall, och ungefär 80 procent av fallen från 2008 och 2012, ” säger Jalian.

Dr Jeffrey Salomon är biträdande klinisk professor i plastikkirurgi vid Yale University School of Medicine . Han sade att ” eftersom medicinska lasrar och IPL har potential att skada patienter , anses de receptbelagda medicintekniska produkter och är därför föremål för FDA’s / [US Food and Drug Administration]  stadgar och statliga medicinska föreskrifter. Detta för att tillse att enheterna som säljs och används av läkare, tandläkare, fotvårdsspecialister , optiker eller veterinärer är godkända”.
”Dessa reglerade enheter måste användas under överinseende av läkare , men statliga lagar varierar om hur ” tillsyn ” definieras , menade han.

” Vissa kräver en läkare på lokalen , andra inte , ” sade Salomon. ” De statliga lagarna varierar även vad gäller godtagbar personal som kan övervaka behandlingen och hur mycket utbildning som krävs för de icke – läkare som är behandlare med Laser. Läkare, Sjuksköterska och Sjukgymanster eller Arbetsterapeuter kvalificerar sig i nästan alla stater.

I studien , var den vanligaste laser behandlingen hårborttagning . Behandlingen utfördes dock av Läkare i 75,5 procent av fallen 2004-2012 och i 86 procent av fallen mellan 2008 och 2012 , fann forskarna .

Mörkare hud absorberar betydligt mer energi än ljus hud , så för varje given nivå av laser energi , kommer mörkare hud får ganska mkt mer energi än ljus hud . ” Ju mer energi till huden , desto större är risken för brännskador eller ärrbildning , ” sade Salomon .

Förutom hårborttagning, används lasrar för ytrenovering hud och till att minska rynkor , samt ta bort fläckar och andra missfärgningar huden, nämner Salomon .

Lasrar också kan leda till skador på ögonen om inte lämpliga försiktighetsåtgärder och säkerhetsföreskrifter inte följs , påtalar han vidare .

” Ett intyg som visar bevis på utbildning på lasern bör tillhandahållas på begäran när en patient vill kontrollera bevis för användaren av laser , ” tillägger Salomon. ” Leta alltid efter en erfaren laser behandlare som också är bekväm att behandla din specifika hudtyp . ”

För mer om kosmetiska laserbehandling , besök American Society of Plastic Surgeons.