Skip to content

Plastikturism i Thailand

juli 6, 2015

Yasmine: ”Det såg ut som de slaktat mig”

Blev sjuk efter plastikturism i Thailand. Fick skador för livet.

Men efter att ha fixat brösten, buken och armarna såg hon ut som om någon skurit sönder henne med slaktkniv.

– Jag är ett skräckexempel på hur illa det kan gå om man inte kollar upp sin kirurg ordentligt. Mina så kallade skönhetsoperationer har lämnat fula ärr över hela kroppen, säger hon.

Det är en vacker junidag. Utanför köksfönstret blommar syrenerna. Men Yasmine har isolerat sig sedan hon plastikopererade sig i Thailand för 1,5 år sedan.

– Jag går ingenstans längre. Jag mår väldigt psykiskt dåligt, säger hon.

Ett fåtal vet vad som hänt.

– Jag känner mig misslyckad. Jag skäms. Folk kommer ju att tänka ”Vad dum du är som kunde göra något sånt där”.

Yasmine hade minskat från 130 till 90 kilo och ville ta bort överflödig hud – och samtidigt förminska brösten, buken och armarna. Under ett år letade hon efter en välrenommerad klinik.

– Då såg jag i Kanal 5 ett program som hette ”Plastikturisterna” där TV-teamet följde med Destination Beauty till Thailand. Sjukhuset verkade så fint och bra, säger Yasmine.

Destination Beauty förmedlar tjänster inom estetisk kirurgi och marknadsför sig i flera världsdelar, däribland Sverige. Kunderna opereras på sjukhus i Thailand.

Operationerna bokade Yasmine via hemsidan.

– Man skulle skicka bilder på sig själv och berätta vad man ville göra. De tittade på bilderna i Thailand.

”Njut av din semester!”

Ingreppen skulle kosta runt 70 000 kronor. Med flygresa och hotell blev det nästan 100  000 kronor.

Den 20 november 2013 for hon med sin mamma och en anhörig till Bangkok. Yasmine säger att hon där fick beskedet att hon inte alls skulle bli opererad på sjukhuset i ”Plastikturisterna”, utan på Piyavate Hospital.

Dagen därpå träffade hon plastikkirurgen –  en av ”Thailands mest produktiva” med mer än 10  000 operationer bakom sig, enligt hemsidan.

Yasmine fick en operationstid samma dag.

– På två veckor skulle allt vara bra och jag skulle hinna sola. ”Enjoy your vaccation. You can just relax”, sa han bara.

Operationerna pågick i åtta timmar.

– De gjorde nästan allt på en gång.

Fettsugning, bukplastik och bröstreduktion. Naveln flyttades. Tre dagar senare opererades armarna.

Eftervården beskriver Yasmine som en katastrof.

– Jag kände att det började lukta illa. De skulle tvätta såren varje dag, men det gjorde de inte.

Fick åka hem i rullstol

Efter 1,5 vecka skrevs hon ut. Då gick stygnen upp på vänster arm. Det kom blod och var. Såret gick upp två gånger då hon blev omsydd, sista gången var dagen före hemresan.

– Läkaren var aggressiv. Han bara skällde på mig. Sedan slet han ut dränagen för han var så arg. Det gjorde jätteont. Jag blev i princip utkastad efter ett gräl med läkaren då jag ifrågasatte vad han hade gjort, berättar Yasmine och gråter.

Enligt läkarens intyg var hon ”fit to fly” – redo att flyga hem. Men när Yasmine flög hem dagen därpå – tre veckor efter operationerna – var hon så illa däran att hon fick åka rullstol.

– Det bara rann gult var och blod genom kläderna. Jag hade så ont så jag storgrät.

Hon for direkt till Karolinska universitetssjukhuset där hon undersöktes av en plastikkirurg.

– Han sa ”Vad har du gjort? Det ser ut som de har slaktat dig!”.

Operationssåren hade spruckit och var kraftigt inflammerade.

– Jag hade rinnande sår överallt. Även ärren på brösten hade spruckit och båda bröstvårtorna.

Ärren korrigerades

Fyra gånger i veckan fick såren läggas om på vårdcentralen. De läkte först efter tre månader. Yasmine kan fortfarande inte lyfta vänsterarmen rakt upp.

Yasmine konsulterade Akademikliniken i Stockholm. Plastikkirurgen Jonas Röjdmark konstaterade att ärren var förtjockade – hypertrofiska.

För att korrigera ärren opererade sig Yasmine ytterligare två gånger, utomlands hos en välrenommerad plastikkirurg. Även brösten förstorades, sedan den förra kirurgen tagit bort för mycket. Detta kostade Yasmine ytterligare 100 000 kronor.

– Alla plastikkirurger jag träffat säger att kirurgen opererat buken för högt upp och skurit och sytt ihop i sicksack. De säger att det är ärr som aldrig försvinner och ingen har förstått sig på kirurgens metoder, säger Yasmine.

Hon skickade bilder på sin ärrade kropp till Destination Beauty. Vd:n Martin Filskov Olsen svarade via mejl.

– Han har sagt att det ingår ärrkorrigering – med laser – om två till tre år. Men läkarna i Sverige säger att ärren inte kommer att försvinna med laser, säger Yasmine.

I mejl till Aftonbladet uppger Martin Filskov Olsen att han inte vill uttala sig i det enskilda fallet.

– Men policyn är att erbjuda klienterna gratis korrigerande kirurgi i de fall där resultatet inte är acceptabelt, svarar han.

Han skriver också ”Ni har INTE TILLÅTELSE att använda någon feedback eller några citat från mig”.

Risker med flera ingrepp

Enligt utlåtandet från plastikkirurgen Jonas Röjdmark på Akademikliniken så borde de olika ingreppen aldrig ha utförts samtidigt. På grund av sin övervikt med BMI på över 30 så var Yasmine en riskpatient, med ökad risk för sårläkningsproblematik.

För att minimera denna risk borde kirurgen ha delat upp ingreppen i flera etapper, skriver Jonas Röjdmark – och lägger därmed ansvaret för ärrbildningen på kirurgen i Thailand: ”Det känns som en bristande planering i den här patientens kirurgiska upplägg som inte skulle vara acceptabelt i Sverige”.

– Nu har chocken lagt sig. Men jag vill inte se ut så här, säger Yasmine.

Hon avråder nu andra från plastikturism, eftersom det är svårare att kolla upp plastikkirurger utomlands.

– Jag vill varna andra tjejer. Sommaren är här och jag mår så himla dåligt när jag tänker på alla som med stora förväntningar just nu kanske bokar tid för plastikkirurgi via Destination Beauty och kanske får uppleva det jag har gjort, säger hon

– Jag tycker alla ska tänka sig för. Det har gjorts så många fel i mitt fall.  Jag skulle göra vad som helst för att få tillbaka min gamla kropp.

Fotnot: Yasmine heter något annat.