Skip to content

Plastikkirurgiskt missbruk: Hur vanligt är det?

september 29, 2014

September 9, 2014

Även om det finns vissa människor som tycker att resultaten av estetisk kirurgi är beroendeframkallande, är det bara några få som genomgår en eller två operationer för att förbättra sitt utseende.

Nyhetsrubriker som belyser extrema plastik-kirurgiska transformationer och beskriver vissa kändisar till att göra plastikkirurgi till ett missbruk, är ett vanligt fenomen. Det kan dock inte vara förenat med verkligheten så ofta som media porträtterar. Även om det finns vissa människor som tycker att resultaten av estetiska kirurgi är beroendeframkallande, så är det bara några få som genomgår en eller två operationer för att förbättra sitt utseende.

Anledningen till flera operationer
Även om missbruk kan vara det som leder en del patienter att välja en mängd olika operationer, så finns det många andra orsaker. En orsak kan vara relaterad till ålder. När människor blir äldre, upplever de fysiska förändringar som de skulle kunna vill förbättra. Den amerikanska föreningen för estetisk plastikkirurgi rapporterade att en typisk sekvens av operationer under en kvinnas liv skulle kunna sammanfattas i; ett bröstlyft efter förlossningen, fettsugning i hennes medelålder och en ansiktslyftning i hennes äldre år. Dessutom är vissa operationer utförda vid en och samma tidpunkt för att ge bättre resultat, av typen bröstförstoring och lyft för att få tillbaka kvinnobröstets ursprungliga form och volym. Eller bukplastik och fettsugning för att erhålla bättre midja. Flera operationer av detta slag är inte nödvändigtvis plastikkirurgiskt beroende.

Ett annat skäl till att en person kan söka ytterligare plastik operationer är att upprätthålla ett tidigare resultat. Bröstförstoring, kan exempelvis kräva ytterligare framtida operationer. Food and Drug Administration (FDA) varnade också för att bröstimplantat kan ha en begränsad hållbarhet.

”Ju längre du har implantatet, desto mer sannolikt är det att du behöver en korrektion,” Jeff Shuren, FDA: s medicinteknisk chef, berättade CBS News.

Identifiera ett beroende
Det kan komma en punkt när en persons önskan till plastikkirurgi blir extrem, och det beror vanligtvis på psykologiska faktorer, enligt Everyday hälsa. Dysmorfofobi är ett tillstånd som kan leda till ett missbruk av plastikkirurgi och andra utseendeförändrande aktiviteter. Även om det är ovanligt, kan tillståndet allvarligt påverka individens livskvalitet, eftersom de tillbringar en avsevärd tid med att bekymra sig över sitt utseende och tror att en förändring av deras utseende skulle kunna lösa deras livsproblematik. Medan plastikkirurgi kan hjälpa en person till att förbättra själsvkänslan, är det orealistiskt att tro att en plastikkirurgisk operation kommer att eliminera all livets stress.

När dessa patienter söker plastikkirurgi, är det viktigt att reflektera över orsakerna till att de söker hjälp. Everyday hälsa noterade att plastikkirurger ofta frågar sina patienter avgörande frågor för att klargöra om de är allvarligt besatta av sitt utseende. En certifierad plastikkirurg bör kunna känna igen problemet och kunna avråda från plastikkirurgi och istället hjälpa patienten till psykologbedömning.