http://www.expressen.se/kvallsposten/kvinna-ombads-ta-av-sloja–stamde-lakare/

 

En muslimsk kvinna som gick för att efterkontrollera en ögonoperation i Malmö blev ledsen och upprörd för att doktorn bad henne ta av sig slöjan utanför behandlingsrummet.

Organisationen Malmö mot diskriminering stämde läkaren på 20 000 kronor – men förlorade. Kvinnan har inte ”behandlats sämre än någon annan”.

Kvinnan hade gått igenom en kosmetisk operation kring ögonen hos en plastikkirurg i Malmö 2012. Två år senare skulle doktorn kolla så att allt såg bra ut och hon kallades till efterkontroll hösten 2014.

Innan hon fick gå in på behandlingsrummet blev hon ombedd att ta av sig sin kappa och slöja, vilket hon själv efteråt hävdade hade gjort henne mycket upprörd. Att ta av slöjan inne på behandlingsrummet hade varit OK – men utrymmet utanför upplevde hon som en offentlig miljö.

Visade nacke, hals och skuldra

”Hon visade hals, nacke och skuldra, vilket hon på grund av sin trosuppfattning inte vill göra offentligt”, heter det i domen från Malmö tingsrätt.

I rätten sa kvinnan att hon hade ifrågasatt läkarens uppmaning men fått beskedet att hygieniska skäl låg bakom beskedet att slöjan skulle tas av.

Men både plastikkirurgen och hans kvinnliga läkarsekreterare säger bestämt att patienten inte vid någon tidpunkt visade minsta tecken på motvilja mot att ta av sig slöjan. Hon frågade ingenting och sa heller inte något som tydde på att hon tog illa upp.

Någon annan än doktorn och läkarsekreteraren fanns inte i lokalen vid tillfället.

Och patienter som av någon anledning inte vill ta av sig utanför får gärna göra det inne på behandlingsrummet i stället, hävdar läkaren. ”Eftersom plastikkirurgi är en verksamhet av integritetskänslig art är bemötandefrågor centrala”, heter det.

Tingsrätten säger nej

Det framgår av domen att kvinnan dessutom bokade tid för ytterligare en efterkontroll innan hon lämnade kliniken.

Organisationen Malmö mot diskriminering hävdade att bemötandet av kvinnan hade varit diskriminerande. Men efter att ha hört de inblandade parternas versioner av händelsen beslutade tingsrätten att avvisa stämningen.

Rätten finner inte att ”hon har behandlats sämre än någon annan har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation”. Kravet på en diskrimineringsersättning på 20 000 kronor avvisas därför.

Malmö mot diskriminering ska även betala klinikens juridiska kostnader.