Skip to content

”Lättare starta en plastikkirurgisk klinik än en korvkiosk”

juli 2, 2017

”Lättare starta en plastikkirurgisk klinik än en korvkiosk”

Svensk Förening Estetisk Plastikkirurgi vill se bättre reglering av branschen – men håller inte med regeringens utredare om att alla skönhetsingrepp bör falla under konsumentlagstiftningen.

Hösten 2015 presenterades den så kallade Skönhetsutredningen. Utredaren Eva Nilsson Bågenholm föreslog då bland annat en ny konsumentlag som skulle stärka konsumenternas rätt vid skönhetsingrepp. Sedan dess har frågan gått i stå och marknaden förblir delvis oreglerad.

LÄS MER: Utredaren: ”Bedrövligt att frågan står still”

Men Svensk Förening Estetisk Plastikkirurgi (SFEP) håller inte med om att alla skönhetsingrepp bör falla under konsumentlagstiftningen.

– Vi tycker att Hälso- och sjukvårdslagen borde utvidgas till att inkluderar plastikkirurgi där man fortsatt har Inspektionen för vård och omsorg som kontrollorgan, skriver Fredrik Gewalli, ordförande SFEP, i ett mejl till Plusredaktionen.

– Även injektionsbehandlingar som utförs av legitimerad läkare eller sjuksköterska samt behandlingar med kirurgisk laser skall handläggas på samma sätt eftersom konsekvenserna vid felbehandlingar är av medicinsk art.

”Patientsäkerheten åsidosätts”

SFEP håller dock med om att det inte är bra att skönhetsbranschen i Sverige idag inte är fullständigt reglerad.

– Vi är oroade över att inget har hänt. Det leder till att patientsäkerheten åsidosätts. Det är lättare att starta en plastikkirurgisk klinik än en korvkiosk, skriver Fredrik Gewalli.

– Outbildade utövare utsätter patienter för fara. Till exempel kan helt okända substanser injiceras i ansiktet med ödesdigra konsekvenser.

Plus har sökt sjukvårdsminister Gabriel Wickström för en kommentar men han har avböjt att medverka.

Relaterat