Skip to content

Kosmetisk kirurgi på tonåringar – en väntande katastrof

april 21, 2015

Kosmetisk kirurgi och tonåringar – en väntande katastrof.  Publ The Guardian Aug 2014
Unga kvinnor som känner sig osäkra, medias tryck för att få den ”perfekta kroppen” och en oreglerad bransch som utnyttjar en växande marknad. Är upplagt för en hotande kris. Så varför träder inte regeringen in?

Ella, från Ashurst, nära Southampton, har tänkt på kosmetisk kirurgi sedan hon var 11. Hon är nu 18, och terapeuten som behandlar hennes låga självkänsla, har bistått i rådgivning innan hennes bröst skall förstoras. ”Terapeuten gjorde det mycket klart att kosmetisk kirurgi inte kan fixa allt,” berättade Ella för BBC: s Newsbeat ”, men jag känner att det skulle fixa den stora delen, att jag inte skulle skämmas längre.”

Snart kan kosmetisk kirurgi för att ta itu med kroppsförtroendefrågor, vara vanligare än terapi, där unga kvinnor verkar vara den mest utsatta gruppen i ökningen av kosmetiska behandlingar i Storbritannien. Hårda bevis är klart begränsade i en förvånansvärt oreglerad bransch, men anekdotiska bevis finns överallt. British Association of Aesthetic Plastic Surgeons (Baaps) efterlyser krafttag.

Efterfrågan på plastik-operation är inte ett nytt fenomen. År 2005 fann en tidskrift i en undersökning av 2.000 tonåringar att 40% av flickorna hade behandlats med plastikkirurgi. Sedan dess har dock har branschen vuxit femfaldigt, en ökning som är opåverkad av 2012 skandalen orsakad av de franska PIP bröstimplantaten.

Född in i sexualiserade kvinnlighet av Girl Power har ungdomar födda kring millieniumskiftet mognat i ett samhälle som alltmer är påverkat av Reality TV-stjärnor förbättrade med kosmetiskt kirurgi. Leah Totton, den Apprentice vinnaren som använde Alan Sugar’s pengar till att inrätta kosmetiska hudvårdskliniker i år, säger att hon har haft ett generellt förbud mot behandlingar på patienter som är under 18 år. Detta efter att en 14-årig flicka kom till kliniken med henne mor och bad om Botox.

I april förra året, efter en rapport från NHS’s medicinsk chef Sir Bruce Keogh fann man att 41 % av flickorna i åldern sju till 10 och 63 % i åldern 11-16 sa att de kände en viss press att titta på hur kändisar gör. Vilket tyder på att operationer hade blivit ”normaliserade” i jakten på en ”designad” kropp. Han påkallade uppmärksamhet för hårdare kontroll över vem som kan erbjuda behandlingar och hur de kan marknadsföras. Regeringen ignorerade honom.

Ash Mosahebi, Överläkare i plastikkirurg och styrelsemedlem i Baaps, kallar bristen på reglering i Storbritannien ett ”stort problem”. ”Regeringen anser att konkurrensbegränsande avtal är kontraproduktivt till ekonomin. Vår uppfattning är att de är viktiga för patientsäkerheten.”

Avsaknaden av reglering i en bransch där vem som helst kan beställa fillers nätet och sätta upp en butik antyder att gråzonen är större än så. Inte för inte kallar Baaps Fillers branchen ”en katastrof som väntar på att hända”. Kräver kosmetiska kirurger legitimation/ bevis på ålder? ”Jag gör, men det kan finnas vissa mindre nogräknade behandlare som inte gör det”, medger Mosahebi.

Riktlinjer tyder på att tonåringar skall ha nått vissa milstolpar i tillväxt och fysisk mognad samt ”känslomässig mognad”, t.ex. såsom en medvetenhet om att plastikkirurgi inte är ett universalmedel mot alla sjukdomar.

Ökad reglering av branschen är inte ett universalmedel heller, förstås. Fler regler som styr vem som kan få kosmetisk kirurgi har införts i USA, och ändå har 236.356 kosmetiska behandlingar utförts på 13- till 19-åringar under 2012, enligt American Society of Plastic Surgery (ASPS).
Läs hela artikeln

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/womens-blog/2014/apr/28/cosmetic-surgery-and-teenagers-disaster-waiting-to-happen