Skip to content

Käkförstoring för hjälte-inspirerade män

december 27, 2014

När män i 40-och 50-årsåldern dyker upp i läkarmottagningen med slapp hud under hakan eller på halsen och gestikulerar svagt mot den nedre halvan av ansiktet, vet plastikkirurg Scot Glasberg, även om männen själva ännu inte förstått det, att vad de verkligen vill, är förmodligen en tydligt markerad haka eller så kallad käk ”makeover”.

”Dessa män säger saker som:” Jag tror att jag skulle göra mig bättre på jobbet, om mitt ansikte ser mer framträdande ut, ’”säger Dr Glasberg, som har en klinik på Manhattan. Med undantag för en man som begärde John Travoltas hak-grop, misstänker sällan hans patienter att just käken är problemet – tills Dr Glasberg visar dem före-och-efter bilder på hak-implantat.

”Man ser glödlampan tändas”, sade han.

Enligt American Society of Plastic Surgeons, där Dr Glasberg är president, var hak- impantat för män bara 7 procent mellan 2000 till 2013. Men hak ”makeover” inkluderar nu också minimalt invasiva procedurer såsom ultraljudsbehandlingar och Fillers, som alla utövar stor dragnings-kraft för dem som absolut inte vill se ut som om de har haft plastikkirurgi.

”Så fort du ser opererad ut, liksom – vem är den där Kardashian killen? – förlorar du manlighet”, säger Douglas Steinbrech, en plastikkirurg på Manhattan som säger att halva hans kundkrets är män.

Hudläkare Terrence Keaney, som grundade en herrfokuserad kosmetisk praktik i Washington, sade: ”Jag får en hel del män som kommer in nu för dessa behandlingar och säger, ”Det har alltid bekymrat mig, men jag har inte velat göra ett plastikkirurgiskt ingrepp”.

Statistiken för icke-invasiva ingrepp beskriver inte vilken del av ansiktet som behandlats. Anekdotiskt säger plastikkirurgerna att; då alternativen för att skulptera käken har ökat, så har också efterfrågan ökat – tillsammans med önskemål om behandlingar sen fredag eftermiddag. Det är bästa tiden för dessa män, som inte vill fastna i en diskussion eller förklara på kontoret, varför man till exempel har ett blåmärke under hakan.

Dr Steinbrech sade att bland hans manliga patienter, är nu käk korrigering tvåa i popularitet efter fettsugningar. Han förklarar detta delvis på superhero filmer och hjältarna (han namngav Chris Pratt av ”Guardians of the Galaxy” specifikt) som spelar dem.

När folk ser den utmejslade hakan, konstaterade Dr Steinbrech, ”drar de automatiskt slutsatsen att därunder kostymen har han en Superman tränad kropp.”

En stark käke är också ett kännetecken för verkställande direktörer, åtminstone enligt forskning som utförts av Darrick Antell, en plastikkirurg på Manhattan som presenterade sina resultat till en världskongress om kosmetisk kirurgi år 2007. När han studerade bilder av verkställande direktörer (kvinnor ingår) från Top 50 Fortune 500-företag, drog han slutsatsen att 90 procent hade framstående hakor, ett drag som annars finns i mindre än hälften av USA’s befolkning.

Oron över försvagade käk-linjer, håller tydligen män uppe på natten. Manhattan hudläkaren Paul Jarrod Frank säger att den största delen av trafiken till de delarna av hans hemsida som handlar om käk förstoring, kommer mellan midnatt och 02:00!

”Det handlar om konkurrens på jobbet”, säger Dr Frank. ”De känner det som att de konkurreras ut på grund av åldersförändringar.”

För att åter få en skarp linje på käken utan kirurgi, inkluderas möjligheter till hudåtstramning på halsen och under hakan genom ultraljud, vilket ger hakan en mer framträdande position. Kombinerat med användning av Fillers, som kan vidga käklinjen och också öka projektion av hakan, får man ett bra resultat.

De flesta sådana icke-invasiva ingrepp tar ca en timme. Kostnaden för fillers börjar på ca $ 800 per spruta, och de flesta män kräver 3 till 5 sprutor.

Resultatet från Fillers injektioner är omedelbara, men män har ofta en högre risk för blåmärken, eftersom de har fler blodkärl än kvinnor i området under huden. Behandlingen måste också upprepas varje år och ibland tidigare, eftersom Fillers materialet (bestående av hyaluronsyra, naturligt förekommande i bindväv) absorberas olika fort av kroppen.

Andra behandlingar för att få en mer framträdande haka för män är ”Ultratherapy”, som använder värme genom ultraljud på hudens yta, för åstadkomma att huden drar sig samman. Man ser dock inte något tydligt resultat förrän efter tre till sex månader efter ingreppet. Det är så lång tid det tar för huden att svara med sammandragning på (avsiktlig) termisk skada.

Ytterligare tekniker, som läkareochpotentiella patienterhoppas skall bli godkända av ”Food andDrug Administration” / FDAi början av2015,heterATX-101. Det är injektionersom löserfett under hakan.

Fett frysning, en teknik som hittills endast utförts på kroppen, är nu också på väg som behandlingsalternativ till hals och ansikte.

Eftersom män har tjockare hud än kvinnor, är icke-invasiva lösningar inte lika effektiva på män som för kvinnor. Därför har Dr Frank utvecklat, och för tre månader sedan sökt varumärkes patent, en mer aggressiv procedur som han kallar UltraTight. Istället för att använda ultraljud på hudens yta, behandlar han huden och fettet underifrån med ultraljud, genom två minimala hål under hakan. Hålen är så små att de inte behöver sys.
För att smälta fett, använder Dr. Frank en ultraljudsstav. Den använder han i huvudsak till att ”stryka” huden inifrån, och levererar på så sätt värme till insidan av huden och slutresultatet förmodas bli regeneration av kollagen. Patienterna måste bära ett hak bandage i 24 timmar – ”liknar vad folk brukade bära när de hade sina visdomständer dragna”, säger han – så att huden läker nära muskeln fascian. Orsaken till problemet är ju, menar Dr Frank, att huden separerat från muskeln och då drabbas man av hängande halshud – kalkonhals. Svullnaden är ungefär såsom efter tandkirurgi, säger Dr Frank, och resultaten syns först när svullnaden går tillbaka. Kostnaden för ingreppet: $ 5000.

”Nu är jag mer utmejslad, och jag är mer definierad”, sa Mr Mamie en av patienterna i 40-årsåldern. ”Jag ser ut som en förbättrad version av mig själv.”

 

Läs hela artikeln