Skip to content

Instagram stoppar skönhetsfilter

augusti 30, 2020

Bildappen Instagram tar bort filter som skildrar eller lanserar kosmetisk kirurgi på grund av oro för hur de påverkar användares psykiska hälsa, rapporterar BBC.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WbWE62/instagram-stoppar-skonhetsfilter

 

Det handlar om effekter på bilder som kan göras med tekniken förstärkt verklighet (augmented reality, AR). Med sådana filter kan användare se hur deras utseende skulle kunna förändras med ansiktslyft, näsförändringar och injektionsbehandlingar (så kallade fillers-tekniker) i till exempel läppar.

Enligt forskning kan sådana filter få människor att må dåligt över hur de verkligen ser ut, enligt BBC.

Instagram, en Facebook-ägd plattform i sociala medier med över en miljard användare världen över, omvärderar nu sin policy. Företaget avlägsnar befintliga filter och effekter som simulerar plastikkirurgi och estetiska injektioner, och godkänner inga nya.

Möjligheten att manipulera sitt utseende på Instagram blev möjligt efter en uppdatering i augusti, enligt BBC.

För ett år sedan berättade TT att plastikkirurger noterat en växande skara patienter med önskan om att se ut som retuscherade versioner av sig själva. Läkarna kopplade fenomenet till bruket av fotofilter i appar som enkelt slätar ut ojämnheter i ett ansikte, tar bort acne, förstorar ögon och mun, markerar kindben, förminskar näsor, eller gör en kropp smalare

Publicerad: