Skip to content

Information Macrolane injektioner som bröstförstoring

september 23, 2012

Information för patienter om Macrolane

Information till kvinnor som har genomgått bröstförstoring eller bröstkonturering med Macrolane VRF20 och Macrolane VRF30.

Q-Med, tillverkare av produkten Macrolane, har den 16 april 2012 beslutat att produkten inte får användas för bröstförstoring/bröstkonturering. Detta beror på att Macrolane försvårar eller i vissa fall omöjliggör tolkningen av mammografibilder. Macrolane får fortsättningsvis användas för de övriga användningsområden (indikationer) som anges i bruksanvisningen.

Q-Med har sedan tidigare i bruksanvisningar och annan dokumentation informerat om att Macrolane kan störa mammografiscreening (se samtyckesblankett). Den informationen finns emellertid inte separat utan är inflikad i övrig dokumentation. När det nu har visat sig att problemet med tolkning av mammografibilder är uttalat vill Läkemedelsverket genom denna publicering bidra till att information direkt ska nå ut till berörda kvinnor.

Q-Med betonar att det är viktigt att kvinnor som fått Macrolane-injektioner i brösten informerar sjukvården om detta i samband med mammografiundersökning eller annan bröstdiagnostik.

Eftersom Macrolane i sig inte är skadligt behöver berörda kvinnor inte vidta några ytterligare åtgärder. Det är dock viktigt att följa de råd och rekommendationer som getts av läkare inför behandlingen. I synnerhet är det viktigt att delta i vanlig bröstundersökning inklusive mammografiundersökning.

den 10 maj 2012  LMV / Läkemedelsverket

Läs mer HÄR