Skip to content

”Här opererar han – helt utan utbildning” 38-åringen påstås ha opererat utan att vara kirurg eller läkare

maj 3, 2015

Artikel i Aftonbladet 2015-04-29

Här medverkar en 38-årig verksamhetschef under två skönhetsoperationer på en privatklinik.    Men han är varken kirurg. Eller läkare. Han är överhuvud taget inte legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

– Den här mannen är livsfarlig, säger narkosläkare som var med under operationerna.

Kvinnan på operationsbordet genomgår en bröstförminskning. Den 38-årige verksamhetschefen på hennes högra sida är inte plastikkirurg.

Inte heller kirurg.

Inte läkare. Eller sjuksköterska.

Han är överhuvud taget inte legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal hos Socialstyrelsen.

– Jag hittar inga uppgifter i registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal på honom, meddelar Birgitta Ollars, på avdelningen för regler och behörighet.

Han är inte heller läkarstudent, utan har 210 universitetspoäng i psykologi och beteendevetenskap.

Missförhållande på kliniken

38-åringen började på kliniken 2011. Den drevs av en hudterapeut.

För några år sedan uttalade han sig i Sveriges Radio om tuffare lagkrav för estetiska behandlingar.

Nu vittnar en mycket erfaren narkosläkare och en rutinerad plastikkirurg för Aftonbladet om missförhållanden på 38-åringens klinik. Båda har egna kliniker med landstingsuppdrag.

Narkosläkaren berättar att han blev inhyrd på privatkliniken två dagar förra året. Under två operationer fotograferade han med mobilen.

– Jag var där två gånger. Det var två bukplastikoperationer och två bröstoperationer. Han var med under alla operationer. Han assisterade kirurgen och opererade, säger narkosläkaren om verksamhetschefen.

 

”Det är helt sjukt”

Foton visar hur 38-åringen assisterar kirurgen med instrument. Men verksamhetschefen ska ha gått längre än så.

– Här syr han fast bröstvårtan på höger sida och kirurgen syr fast den på vänster sida. Han sydde med fel suturer, så kirurgen fick säga till honom, säger narkosläkaren om några av bilderna.

Suturer är stygn.

Narkosläkaren fotade även under en bukplastik. Han uppger att kirurgen var försenad – och att 38-åringen då själv började lägga en avancerad bedövning i bukväggen på klienten.

– Det är helt sjukt. Han gjorde bedövningen själv när jag var med, innan kirurgen hade kommit. Han stack hål i huden med en skalpell. Sedan gick han in med kanylen och injicerade bedövningslösning på ena sidan buken. Sedan kom kirurgen in och bedövade andra sidan, säger narkosläkaren.

”Fullständigt livsfarlig”

Han berättar att man drar en cirka två decimeter lång nål fram och tillbaka djupt ned i buken mellan muskelskiktet och huden och injicerar samtidigt bedövningslösning via dropp.

– Jag blev chockad när han gjorde det. Jag har jobbat som narkosläkare i 30 år men skulle inte ge mig på det här själv. Det visar att han är fullständigt livsfarlig. Han har ingen koll alls. Det här är det grövsta jag sett, säger narkosläkaren.

Om man gör fel kan man perforera tarmen, en komplikation som kan vara dödlig.

Enligt narkosläkaren uppgav 38-åringen att han tidigare utfört kirurgiska ingrepp.

– Han berättade att han gjort stora delar av avancerade operationer för att kirurgen var sjuk. Jag blev så chockad så jag höll på att trilla av stolen. Han såg inte ens tveksam ut.

Vid en annan bröstoperation när narkosläkaren var med så assisterade 38-åringen kirurgen.

– Han räckte över instrumenten, höll i hakar och drog hit och dit. Det blir inte seriöst när amatörer står och assisterar och inte vet något om sterilitet. Det blir ett skämt, säger narkosläkaren.

– För det handlar om människor som betalar stora pengar för att bli opererade, men som inte har en aning om vad de blir utsatta för.

”Ohygieniskt”

Han kritiserar även klinikens ordning. Den var väldigt liten. Personalen fick knappt plats i operationsrummet. Han häpnade över ”steriliseringsrummet” som han fotade.

– Steriliseringsrummet låg i pentryt, personalrummet och omklädningsrummet för personalen.

Autoklaven – som ska sterilisera instrumenten – stod på diskbänken. De kladdiga instrumenten låg nedslängda i diskhon med kaffekoppar och matrester. Instrumenten diskades för hand.

– Det var snusk i alla avseenden. Det var så ohygieniskt. Det var absolut under all nivå för att hålla på med kirurgi, säger narkosläkaren.

– Hela den lilla kliniken var som ett stort skämt. De skiter fullständigt i hur det blir. Bara de får in sina pengar.

Han uppger att han även såg ”amatörmässiga” journalanteckningar av verksamhetschefen.

– Han har definitivt undersökt patienter, tittat på tuttarna och lekt doktor. Han har väl insett att han kan göra sig en karriär och tjäna pengar på det här, säger narkosläkaren som sa nej till fler uppdrag.

Kunde inte göra något

Verksamhetschefen ville även anlita den plastikkirurg som Aftonbladet talat med. De träffades två gånger. Runt 30 kvinnor ska ha köa för bröstplastik och två för blygdläppsförminskning.

– Jag frågade honom vilken läkare som kvinnorna hade blivit bedömda av. Då säger han att ”de har bara blivit bedömda av mig”. Han sa att det var han själv som hade undersökt patienterna. Han frågade om jag gör blygdläppar. Då visade han med fingrarna hur mycket de behövde kortas, säger plastikkirurgen.

– När jag hade träffat honom var jag chockad och tackade nej.

Plastikkirurgen besökte kliniken med några kollegor, blev förfärad och kontaktade Socialstyrelsen, landstinget och polisen. Men myndigheterna kunde inte göra något.

Kliniken gick med runt en halv miljon förlust årligen de två senaste åren. Den såldes i höstas till en av kirurgerna. Den 38-årige verksamhetschefen fick sluta i vintras. Han arbetar nu på en annan klinik för estetisk kirurgi.

 

 

Mary Mårtensson Aftonbladet

Artikel i Aftonbladet 2015-04-29 Läs hela Artikeln HÄR