Skip to content

Gynekolog dömd till skadestånd i samband med oprofessionell plastikkirurgi

december 22, 2015

Roseville, Calif. (KCRA) -En tidigare Rocklin läkare dömdes torsdag till tre månaders fängelse efter en uppgörelse i samband med dussintals slarvade operationer han anklagas för att ha utfört.

Janet Basileu har ett fotografi som visar ärren på huvudet efter operation utförd av Efrain Gonzalez.Marcelino Navarro / KCRA

Efrain Gonzalez satt i domstolen och hängde ibland med huvudet allteftersom sex kvinnor läsde uttalanden om hur han hade lämnat dem ärrad och med smärta.

”Och naturligtvis, varje gång jag tittar i spegeln, är det där”, sade tidigare patient Janet Basileu.

Basileu sade hon gick till Gonzalez för att få en partiell hårtransplantation men slutade med ett gapande ärr som blottlade skallbenet.

”De skickade min bild runt till medicinska skolor och till andra plastikkirurger runt här”, sade Basileu. ”Ingen hade sett denna typ av skador innan.”

Basileu sa att hon var tvungen att ha rekonstruktiv kirurgi med bl.a. hudtransplantation från hennes ben.

Hon sade att en peruk kommer inte att täcka alla ärr, så hon bär huvudduk när hon vistas offentligt.

”Jag kan bära en halsduk för en kort tid”, sade hon. ”Om det är mer än fyra timmar, är det bara så obehagligt. Och om jag kör hem, kan jag bara ta bort min halsduk. Hemma, bär jag aldrig min halsduk.”

Åklagare sade Gonzalez agerat långt över kompetnesen på sin specialitet och utförde operationer han inte hade behörighet i.

Det hade ursprungligen lämnats in mer än 40 anklagelser mot Gonzalez, men flera blev medvetna om att de kanske inte kan vinna i en rättegång.

”Vi var tvungna att ta ett steg tillbaka, och vi var tvungna att fokusera på något”, säger Placer länsåklagaren Daniel Wesp. ”För oss är det viktigt att se till att han kommer att få problem med att, om någonsin, få sin licens tillbaka.”

Han dömdes till tre månader i länet fängelse och förpliktas att betala totalt $ 100.000 till de offer som kommit överens om att inte stämma honom för skador.

Efter utfrågningen avböjde Gonzalez att kommentera.

”Någon gång i kirurgi, får du inte det resultatet du önskar. Och det är olyckligt”, säger försvarsadvokat Malcom Segal. ”Han känns sig uppriktigt ledsen för patienterna. Men han aldrig haft för avsikt att skada någon av sina patienter.”

Basileu sade att hon hoppas att ärendet kommer att resultera i en förändring till en nationell lag, så att läkarna bara kan utföra operationer för vilka de är certifierade.

Gonzalez var en gynekolog och förlossningsläkare, men annonserade sig själv som en ”plastikkirurg.”

California Medical Board säger att nuvarande lag förbjuder läkare från att göra reklam som anger dem vara ”certifierade” för specialiteter som de inte är.

Men ingenting förbjuder vilken läkare som helst att utföra vilket ingrepp som helst.

En taleskvinna för California Medical Board sade Gonzalez har överlämnat sin licens och det är osannolikt att han kommer att få den tillbaka.

 

Läs hela artikeln

http://www.kcra.com/news/exdoctor-sentenced-for-charges-related-to-botched-surgeries/32877554