Skip to content

Trasigt implantat

Fråga

Hej!

Jag har fått konstaterat genom ultraljud och mamografi att ett av mina implantat är trasigt/deformerat. Jag har sk gelehallon, droppformade, sedan 2003. Började känna ”en kant” för ca 9 månader sedan som senare visade sig vara ett trasigt implantat.

Jag undrar vad som kan ha orsakat att implantatet gick sönder? Jag har inte gjort illa mig, men däremot ammat för ca 1,5 år sedan. Kan kirurgen ha orsakat en skada vid operationen? Eller har jag bara otur som fått ett dåligt exemplar (leverantören har dock livstidsgaranti på implantaten).

Planerar att byta ut implantatet och undrar om den operationen är mer riskfylld på något sätt? Vid ultraljudet såg läkaren att det låg en ”lös” silikonbit inkapslad nära armhålan.

Tacksam för svar!

/Orolig

Svar

Hej, tack för din förfrågan. Det är inte möjligt att ge dig ett tydligt svar på vad som kan ha orsakat protesruptur/deformation. En möjlig orska kan vara en materialförslitning vilket dock är ovanligt inom den givna tidsramen. Att kirurgen skulla ha skadat implantatet under den initiala operationen år 2003 måste anses som osannolikt då så lång tid har gått. Detta borde i så fall märkts mycket tidigare. Mer klarhet i frågan kan man få när implantatet byts och skickas tillbaka till tillverkaren för en utredning. Det finns alltid en risk för infektion vid reoperation annars kan jag inte se några ökade risker. Med vänliga hälsningar Birgit Stark