Skip to content

Syntetiska fillers

Fråga

Hej,

2003 fick jag fillers inicijerade i mina läppar i Belgrad, Serbien, av en erfaren kirurg på en välrenommerad klinik. Namnet på fillersen var metakril och kirurgen sa att de skulle försvinna med tiden. Substansen försvann delvis men jag har fortfarande kvar små klumpar i läpparna, likt hårda inkapslingar som gör ont om jag kommer åt dem. Ibland får jag även skav och ömhet på insidan av läppen. Jag har läst mig till att dessa fillers endast kan tas bort genom kirurgiskt ingrepp eftersom de är permanenta och består av någon sorts syntetisk gel eller silikonolja.

Jag skulle gärna vilja återställa mina läppar, dvs ta bort substansen men vet inte riktigt vem jag ska vända mig till i Sverige. Tydligen utförs den här typen av ingrepp i Serbien men jag har tappat förtroendet för plastkirurgi där med tanke på min dåliga erfarenhet och skulle gärna vilja försöka återställa det i Sverige. Vet ni om den här typen av ingrepp görs i Sverige och om det finns någon kirurg(er) som har erfarenhet av detta?

Hälsningar,
Linda

Svar

Hej Linda! Tack för din fråga! Det finns säkerligen kirurger i Sverige som har erfarenhet av ta bort permanent filler. Jag tror det lättaste är att maila/ringa till kliniker och fråga om de har erfarenhet och om de är villiga att göra det. Kanske kan du få svar så det inte blir ett helt onödigt besök, men jag skulle säga att de flesta skulle vilja träffa dig och känna på det om de är villiga att ge det ett försök. Det beror ju lite på hur mycket det är och hur stora bekymren är om det är värt att skära i läppen då det också lämnar ärr efter sig. Hälsningar Carolina Borén, plastikkirurg