Skip to content

Svullnad eller bula efter näsoplastik

Fråga

Hej !

Jag har för två och en halv vecka sedan opererat näsan (ej fraktur) utan de slipade näsryggen och lyfte nästippen.

Allt har gått bra tills jag för två dagar sedan fick ett slag på nästippen men slaget kom underifrån och uppåt, så det har inte kommit på näsryggen och det har inte heller bytt form. Men vad jag känner är att det blivit lite svullet ovanför nästippen lite bakåt mot näsryggen då trycket kom mot övre näsan från nästippen.

Själv tror jag att brosken har svullnat men är inte säker. Min fråga är om det kan vara en svullnad eller en bula som bildats? Tacksam för svar!

Svar

Hej tack för mail Det är naturligtvis oerhört svårt att på mail ge klara besked vad gäller ett slag mot en nyoperad näsa. Rent generellt kan man säga att en operation ger en svullnad av av näsans vävnader. Det är framför allt mjukvävanderna som svullnar. Brosken i sig behåller sin form. Många plastikkirurger använder gips för att också motverka svullnaden. Svullnaden lägger sig och ev blåmärken försvinner efter ca 1 - 2 veckor. En viss diskret svullnad sitter i längre tid - månader och upp till 1 år. Om slaget mot näsan i ditt fall, var kraftigt finns det anledning att ta kontakt med din plastikkirurg. Det är vktigt för honom / henne att känna till och göra en bedömning. Kan tyvärr inte ge dig andra råd. Fredrik Gewalli