Skip to content

Rökning efter näsplastik.

Fråga

Hejsan! Opererade min näsa den i juli, septorhinoplasty. Jag gjorde det i hemlandet och är tillbaka i Sverige nu, har därmed svårt att besöka plastikkirurgen. Det kom korrigerades var knölen på näsan, näsvingarna samt att räta till näsryggen (som var lite sned). Efter operationen fick jag ta smärtstillande och använda anti-inflammatorisk salva/sprutor, men nu är det enbart nässpray (saltvattenlösning) som jag använder.

Jag frågade min läkare när jag kunde börja röka igen, och han svarade ”3 veckor efter operationen”. Det gick lite över 2 veckor, men jag rökte 4 cigaretter innan det blev 3 veckor.

Det jag undrar är:
1) Kommer det impulsiva rökandet ha stor negativ påverkan på läkningen nu?
2) Imorgon har det gått 3 veckor,är det okej att jag börjar röka igen? Han sade ju 3 veckor, men jag vet att vissa läkare säger att man bör vänta minst t.o.m. 6 veckor, så jag är lite orolig.
3) Detta är en mindre relevant fråga, men jag har nu en liten upphöjning på näsryggen som ser ut som ett ärr. Är det vanligt? Och kan det gå över? Hur har det uppstått, tro?

Jag har massa frågor och är lite orolig, vet inte hur jag ska få svar på dessa annars.

Tack på förhand!

Svar

Hej Tack för mail Att inte röka i samband med plastikkirurgi är superviktigt. Vi rekommenderar 4 veckor före och 4 veckor efter. Några har hjälp via sin Distrikstläkare att sluta röka. Det finns läkemedel som tar bort suget efter nikotin. Andra har hjälp av laser som fungerar något liknande akupunktur och tar bort suget. Summeringen är att det är aldrig för sent att sluta röka helt i samband med plastikkirurgi. Vad gäller de speciella frågorna angående operationen förslår jag att du mailar din operatör i hemlandet. Vi har träffat flera som opererats utomlands och de finner alla att det är problematiskt att inte kunna följa upp sin operation. Lycka Till Fredrik Gewalli