Skip to content

PsA och plastikoperationer, går det?

Fråga

Hej!
Jag är en snart 54-årig kvinna som två gånger i livet har gått ner många kilon (32 resp. 25) efter lika många gånger ökning i vikt. Jag är nu normalviktig men är djupt sorgsen över att brösten helt har tappat form. Jag vill lyfta dem och jag vill även göra en förbättring av magen. Är opererad 4 gånger i magen. Tre gånger för tumörer på äggstockarna och en gång för akut tarmvred. Detta har skapat påsar på nedre delen av buken, ett överhäng som jag är helt obekväm med.
Bröstlyft (ev. implantat också) och buken, är dessa operationer möjliga utan stor risk, då jag har Psoriasis Artrit? Vad säger era erfarenheter om detta?
Jag är i nuläget nyopererad i ena foten (hälsenan) då den har inflammerats kraftigt av PsA. Jag vill åtgärda bröst och mage detta år. Är i en ny relation efter 20 års äktenskap, och känner att det är viktigt för mitt välmående att bli ”fin” igen.

Mvh
Berit Bernelycke
bernelycke@telia.com

Svar

Hej Berit, att lyfta bröst och även fylla ut dem med implantat är en vanlig plastikkirurgisk operation. Görs i narkos och Psoriasisartrit i sig är inget hinder för operationen Att ta bort ett buköverhäng är en ungefär lika omfattande operation som brösten - ofta gör man en del i taget för att det blir för jobbigt för Dig annars. Även vid en bukplastik är psoriasisartrit inget hinder. Dock måste man alltid ta hänsyn till cirkulationen i bukvävnaden och gamla ärr kan, beroende lite på hur de sitter, ge en cirkulationspåverkan som gör att man måste operera på ett visst sätt och inte är helt fri att endast tänka på att ta bort hänget kosmetiskt. Dessa ingrepp görs vanligen inte inom den skattefinansierade sjukvården. Föreslår att Du tar kontakt med någon av oss medlemmar i SFEP och beställa tid för en konsultationer. Lycka Till! Hälsningar Susan Sandahl, Plastikkirurg