Skip to content

Ögonlocksplasrikopration

Fråga

Jag har gjort en ögonlocksopration för 2 veckor sedan och nu kan jag inte blinka ordentlikt och inte sluta ögat när jag blundarhelt. Nu undrar jag vad gör man åt detta om det är förmycket hud som tagits bort?
Kirurgen har sagt att jag ska vänta några veckor efter som att muskeln ska sätta sig eller läka. Men det är inte en liten glipa som fattas när jag blundar minst 3-4 Mm som fattas för att slutas. Jag måste ständigt ha salva i ögat för att det ska kännas bra. Det gör i sin tur att jag har svårt att läs efter som det blir suddigt. Vad gör en kirurg om det nu är för mycket hud som tagits bort? Jag tycker det låter konstigt att han erbjuder sig att justera muskeln? Gör man så??

Svar

Hej! Mitt svar bygger på att det är en övre ögonlocksplastik du genomgått. Jag förutsätter också att du träffat en plastikkirurg som åtminstone är medlem i SFEP. Det är mycket ovanligt att för mycket hud avlägsnas från övre ögonlocken eftersom man testar detta under operationen. De första veckorna efter operationen är det inte oroande om det är lite ansträngande att stänga ögonen eftersom svullnad finns. Om ögonen inte går att stänga 4 veckor efter operationen rekommenderar jag att du träffar din plastikkirurg och en annan plastikkirurg. Om för mycket hud avlägsnats i övre ögonlocken skall du vänta ut att stramhet i ärr och svullnad i operationsområde helt försvunnit. Detta tar i regel 6 månader. Du behöver då använda viscotears eller ögonsalva under denna tid för att inte skada ögat. Förhoppningsvis kan du därefter återigen stänga ögonen utan ansträngning. Om inte behöver korrigerande kirurgi troligen utföras. Detta behöver du då gå igenom vid den tidpunkten med en plastikkirurg som är medlem i SFEP . Hälsningar Dr Lindahl MD, PhD, Plastikkirurg Carovivakliniken