Skip to content

Näsplastik

Fråga

Hej! Jag gjorde min första näsplastik för 2 1/2 år sedan, hade en liten uppåt tipp som jag ville skulle bli rakare, mindre näsborrar och lite smalare nästipp. Frågade om man kanske kunde lägga in något litet brosk i tippen så det inte skulle bli mer uppåt tipp efter operationen.
När jag tog bort tejpen och allt från näsan var den så svullen att man såg inte om den såg konstig ut men den såg inte alls ut som jag bett om. Dom förklarade att det kan ta ett år eller mer innan det ser ut som det ska så jag väntade ett år…. Hörde av mig till dom igen om en ny konsultation och bad min mamma följa med så jag hade något stöd.
Det slutade med att vi ”bråkade” jag och kirurgen. Så kirurgen började tillslut prata med min mamma som också höll med om att näsan inte såg bra ut. Man ser in i näsborrarna och ännu värre blir det om jag tar ett djupt andetag och spänner näsborrarna, förklarade det för henne. Och då sa hon ”man gör inte så/gör inte så då!”
Den är även jätte bred, som en boll uppe på tippen, det hänger ner en brosk bit mellan näsborrarna som även sticker ut i näsan om jag trycker?!
Vi kollade på bilder på hur min näsa såg ut innan operationen och jag började gråta (brukar aaaldrig gråta)
Efter många om och men gick kirurgen med på en sekundär operation och att en annan kirurg från en annan stad skulle komma och hjälpa till vid operationen.
Väntade ivrigt och tänkte nu kommer jag äntligen bli nöjd.
Dagen var äntligen här och jag tänkte att jag skulle få göra en konsultation med den kirurgen också, visa alla bilder och förklara hur jag vill ha. Har ju drömt om det här i flera år!
Jag kommer dit och får byta om direkt och lägga mig i sängen, tills första kirurgen, den andra kirurgen och narkosläkaren kommer och då ska jag ligga där och bara förklara med ord hur jag önskar att den såg ut. Så jag sa ”jag vill att den här broskbiten mellan näsborrarna ska bort” .. ”nej det går inte” svarar kirurgen. Sen sa jag att jag vill att näsryggen ska gå rakt ihop med tippen bara lite uppåt så den ändå ser ut som innan men inte lika mycket. Då sa kirurgen ”du vill ha en manlig näsa alltså?” Nej jag vill att min näsa ska se ut som innan men inte lika mycket.
Då trycker den första kirurgen på min nästipp så det blir en grisnäsa och säger ”ja men vi kan ordna så den ser ut som innan”
Så förklarar jag igen att jag har ju opererat näsan för att jag vill att den ska vara smalare nästippen, inte en skidbacke eller så utan bara lite och jag vill att ni tar bort brosket mellan näsborrarna.
Blev som ett bråk där igen och sen opererade dom min näsa igen (jag tänkte att det inte kunde bli värre än vad det var)
Samma sak igen, tar bort tejpen och var ”nöjdare” i ca 2 veckor sen såg jag riktiga resultat vilket jag avskyr. Nu har det gått 1 1/2 år ovh jag kan inte sova på nätterna för jag har sån ångest över att jag gjort det här.
Dom la in något på min näsrygg…. (som vi aldrig kom överens om) dom har inte tagit bort brosket mellan näsborrarna och nästippen är fortfarande rund (boll) som är hård och brosket sticker fortfarande ut i sidan om jag trycker lite lätt.

Jag sa upp mig från mitt jobb och flyttade till en annan stad för jag vill inte att någon jag ”känner” ska se mig såhär.
Min mamma frågade också mig om jag var säker på att jag ska operera näsan igen och det vill jag men jag kommer aldrig sätta min fot hos den kirurgen igen.
Så nu är min fråga hur hittar man en kirurg som kan hjälpa mig med min näsa och hur får jag tag på bilderna dom tog på min näsa innan första operationen, vill även att dom ska radera alla bilder dom har på mig……..
Mvh
Ledsen tjej

Svar

Hej, Det var en tråkig historia. Jag kan tyvärr inte rekommendera en näsplastikkirurg till dig. Men försök göra en egen bedömning på en snnan klinik att gå till för en second opinion för att diskutera vad man realistiskt skulle kunna uppnå. Den andra frågan avs. Foton, så är det så att dina bilder är sekretess- belagda och att det är du själv som har rätt att begära kopior på journalanteckningar och foton. Dessa handlingar bör du ha med dig vid ny diskussion med ny läkare. Med vänlig hälsning, Jonas Lundberg Akademikliniken Göteborg