Skip to content

Misslyckat resultat

Fråga

Ni rekommenderar att man ska vända sig till en plastikkirurg som är medlem i sfep för att det ska borga för ett bra resultat. Hur ser man till att föreningen får feedback från patienterna på deras resultat? I mitt fall har jag anlitat en erfaren medlem hos er som i princip har gjort en operation som fått till konsekvens att jag måste göra en mycket större operation för att rätta till det resultat som istället för att föryngra mig som patient har föråldrat mig med minst 10 år. Jag har visat upp resultatet för två oberoende andra kirurger som båda tyckt att resultatet varit förfärligt och den ene trodde tom att det var gjort av en praktikant.
Jag tycker det vore viktigt för ert renomme att få reda på när sådant här händer för att kunna råda kirurgen framåt att lära sig mer eller att kanske sluta i yrket. I det här fallet gäller frågan en av era äldsta medlemmar och det enda han kunde erbjuda som kompensation var ett reducerat pris för en ny större operation vilken jag givetvis inte kommer att göra hos honom. Till saken hör att det var kirurgen själv som rekommenderade den operation som blev misslyckad. Själv önskade jag en helt annan men gick på rekommendationen då man tror att specialisten bör veta bäst.

Svar

Hej, Jag beklagar det som hänt dig. Den instans kunder/patienter ska vända sig till när man upplever sig felbehandlad är IVO. Om en utredning visar att felbehandling skett kan SFEP agera. SFEP har uteslutit medlemmar som agerat olämpligt. Det finns aktörer med otillräcklig kompetens och utbildning som erbjuder "plastikkirurgi". Ett bra sätt att undvika dessa är att välja någon som är medlem i SFEP. Att vara medlem i SFEP är det lägsta krav man ska ställa på sin behandlande plastikkirurg. Det är förstås inte en garanti för att kirurgen är outstanding på något sätt. Vänliga hälsningar Dr Lindahl