Skip to content

Ligga på sidan

Fråga

Hej
Jag undrar varför man i första tiden efter en bröstoperation inte bör ligga på sidan (detta varierar så klart från kirurg till kirurg) men beror det på att kapseln skall bildas, eller är det fickorna som skall läka först?
När läker fickorna (normalt sett)?
Jag gjorde min operation i slutet av December, ibland känns det som att implantatet är ”löst”, alltså om jag t ex sätter mig upp ur sängen och böjer mig fram så känns det som att de inte ligger emot min bröstkorg utan lättar (svårt att förklara) kan det bero på att kapseln inte är färdig?
Tacksam för svar!

Svar

Hej, efter en operation ska allt läka och vävnaden "sätta sig". Tryck från något håll kan påverka och störa läkningen. Kroppens läkning tar tid, upp emot ett år innan det är klart inuti. Den första tiden är det hela mest känsligt för yttre påverkan, därför rekommenderas i början att undvika långvarigt tryck ex när man sover på sidan. Ett bröstimplantat läggs i en vävnadsficka som vidgas och formas till under operationen. Ofta kan det vara trångt här. Efter en tid vidgas den trånga fickan och implantatet finner slutgiltigt form o placering. I samband med detta bildar kroppen en vävnadshinna runt implantatet som ibland benämns "kapsel". Det sker alltid i större eller mindre utsträckning och kapselnhinnan finns således på "fickans" insida mot implantatet. Om Du opererades i december för 3-4 månader sedan är Din läkning fortfarande pågående inuti. De hela är ännu inte klart. Samtidigt som kroppen läker ska också känselnerver anpassa sig till de nya förhållandena i brösten och hela kroppen vänja sig. Jag skulle tro att det är därför som det fortfarande känns "konstigt", det är ännu inte färdigt. Om allt för övrigt verkar bra med formen, ärret etc tycker jag du ska avvakta. Det är viktigt att Du bär en välsittande Bh som gör att brösten håller sig på plats och allt får ro att läka ordentligt.(Du kanske även ska sova med den?!) Hoppas det går bra o att detta är svar på Dina frågor. Hälsningar Susan Sandahl