Skip to content

Läkares skyldighet att underrätta om komplikation

Fråga

Hej!

För ca 1 år sedan såg min sambo en knöl i mitt ena bröst. Då jag kände på det kunde jag känna 2 knölar, en i nederkant och en i höjd med armhålan, som kändes geléfyllda. Jag hade i samband med detta värk i både bröst och arm, såpass att det gjorde ont att tvätta håret och köra bil. Jag visste inte var smärtan kom ifrån, men fick alltså här en förklaring. Jag kontaktade min klinik, fick först träffa en sköterska, som bokade en tid hos kirurg för undersökning. Hos kirurgen blev jag undersökt med hjälp av ultraljud. Han sade att jag har ojämn kapsel och att det inte är något konstigt med det, den är bara lite tunnare på vissa ställen. Min smärta som jag hade i arm och bröst förklarade han med att ”ibland är det så att man får värk som inte går att förklara”. Värken i armen släppte efter ca en veckas tid, men smärtan i bröstet har jag haft under 1 år nu, och trott att det är normalt. Jag kan inte ligga på hårt underlag, jag får kramas försiktigt och är känslig där ena bubblan är.
För ett par månader sedan var jag hos en ny kirurg, samma klinik, på konsultation inför en omoperation då det visat sig att jag har PIP. Då fick jag veta att jag har kapselkontraktur och att detta vanligtvis åtgärdas till en kostad på ca 21 000 kr med nytt implantat. Mitt bröst har inte förändrats sedan jag var där sist. Jag har lyft denna frågan med klinikens medicinskt ansvarige då jag känner att jag borde ha underrättats om detta för ett år sedan. Jag har alltså gått med en komplikation, med ett missformat och värkande bröst under ett års tid helt i onödan. Jag hade kunnat åtgärda detta för ett år sedan då jag var på min första undersökning. Min sambo och jag hade planer på att skaffa barn i vinter, planer som nu har fått skjutas upp p g a PIP och denna komplikation som jag nu fått veta om. Hade jag fått veta om kapselkontrakturen (som jag inte sätter i samband med PIP, nödvändigtvis) så hade vår situation sett annorlunda ut idag.
Jag opererades 2005. Är det okej av en kirurg att underlåta att informera om min komplikation och att den går att åtgärda? Klinikens medicinskt ansvarige anser att jag kompenseras genom att jag kommer att få betala 17 000 för utbyte av mina PIP, att jag egentligen skulle betala 21 000 för omoperation av kapselkontrakturen. Jag anser inte att den så kallade kompensationen är tillräcklig. Ska jag acceptera detta? Vad kan jag kräva? Vart skall jag vända mig i frågan?

Tack för svaret!

Svar

Hej, Det är alltid svårt att göra en bedömning i ett ärende som ditt när man inte har undersökt dig vid den aktuella tidpunkten dvs för ett år sedan när du har haft ont i bröstet och armen. Mycket tyder på att du redan vid den tidpunkten har haft en kapselbildning som gjorde ditt bröst hårdare en vanligt att att du fick smärtor. Detta kan åtgärdas med en borttagning/klyvning av kapselvävnad. Tidpunkten för operationen väljer patienten själv i samråd med läkare och är beroende på hur mycket besvär man upplever. varje läkare har en skyldighet att upplysa sina patienter om risker och komplikationer. Gällande prissättning för den valda operationen finns inga konkreta riktlinjer. Varje klinik har rätt att bestämma prissättningen själv. Jag rekommendera att diskutera denna fråga igen med medicinsk ansvarig.