Skip to content

Kapselkontraktur, avd kan man göra?

Fråga

Hej!
Har fått kapsel kontraktur och det tog endast 2 månader efter operationen tills jag märkte något var fel.
Har idag Mentor coh1, men funderar på om det kanske är bäst att byta implantat på en gång? Även om det nu skulle kosta mig extra. Vill inte riskera att behöva göra en andra korrigering om ett halv år.
Bör man byta implantat? Funderar då på Motiva Ergonomix som var otroligt mjuka och lena. Men min kirurg tycker det är mer värt att försöka behålla implantaten som jag har idag.
Vad blir bäst?

Svar

Hej, jättesvårt att svara på. Varför vissa får kapselkontrakturer vet vi ju inte riktigt idag. Det finns studier som visar att vissa implantat får färre och vissa fler kapselbildningar, dock vet vi inte om det är implantaten i sig som orsakar kapselbildningen eller om det är kopplat till patientens vävnad, operationsteknik, blödningsmängd etc. Om det finns andra bakomliggande orsaker till kapselbildningen, än själva implantaten, är det ju inte lönt att börja med att byta ut dessa som första åtgärd. Om Du har en bra plastikkirurg som känner Dig och tidigare opererat in implantaten, skulle jag i första hand rådfråga och planera fortsatta åtgärder i samråd med honom/henne. Lycka till! Hälsningar Susan Sandahl