Skip to content

Implantat

Fråga

Hej, Jag är en 43 årig kvinna som har haft PIP implantat sedan 10 år och pga läckage tog jag ut dem. I samband med detta upptäcktes bröstcancer.
Jag undrar om jag kan begära ersättning för detta av det franska tillverkaren. Tyvärr kan jag inte hitta några kontaktuppgifter på nätet. Operationen gjorde jag sommaren 2016. Kan ni hjälpa mig var/vem ska jag vända mig till?
MVH Marjan Moradpoor
Mejl: Marjan.Moradpoor@oresundskraft.se

Svar

Hej, Företaget som tillverkade PiP-implantatet finns inte mer, det har lagts ner, den franske ägaren dömdes till fängelse. Pip-implantat var silikonproteser för bröstförstoring som var väl godkända och undersökta med god kvallitet. De hade gått igenom noggranna kontroller och ansågs bra. Problemet var att ägaren plötsligt inte längre använde sig av medicinska produkter för tillvekningen, utan plötsligt började köpa in billigt industrisilikon och fyllde upp implantaten i hemlighet med detta. Han ändra tillverkningsprocessen. Det skedde efter några års tillvekning. Eftersom man inte riktigt vet vilka implantat som ägaren fuskade med, har man gett rådet att ta ut alla PiP-implantat i förebyggande syfte. I Sverige får 9.400 kvinnor diagnosen bröstcancer varje år. Majoriteten av dessa har naturligtvis aldrig haft Pip-implantat. Vi vet idag inte säkert vad det finns för risker med att ha haft dessa PiP-implantat. Det är väldigt svårt att med vetenskapliga studier visa på något samband med ex.bröstcancer. Jag tror därför att det kanske är svårt att försöka få ut någon ekonomisk ersättning av någon i Ditt fall. Riktigt vart Du skulle vända Dig vet jag inte. Hälsningar Susan Sandahl