Skip to content

Fula ärr efter bröstlyft

Fråga

Hej!

Har efter ett bröstlyft för drygt ett år sedan blivit opererad ytterligare 2 ggr pga av att höger bröst blev helt missformat efter första operation. Operationen var utförd via metod som kallas le jour (tror jag det stavas). Mina bröst var väldigt lika innan operationen men efter 2 barn och mycket träning blev dom likadana men”tomma”
Kirurgen som op mig är docent och lovade mig att det skulle bli väldigt bra och visade självklart bilder på väldigt lyckade operationer. Såg direkt efter första operationen att höger bröst var deformerat men har fått vänta ett halvår för korrigering, när det sedan korrigerades tog han bort mer bröstvävnad vilket gör att nu är höger bröst mindre, dessutom är höger vårtgård nästan dubbel så stor trots att det opererats 2 ggr. Har även fått ett kraftigt ärr under höger bröst som han säger kommer att blekna.. vad kan man göra, känner att förtroendet börjat bli väldigt förbrukat för den här sk erfarna kirurgen. Kan man skicka in före och efter bilder och göra anmälan mot honom. Går det bleka ärr med laser med lyckat resultat? Hälsningar förtvivlad

Svar

Hej, operationsmetoden är beskriven av en belgisk kvinnlig plastikkirurg Lejour och är en av olika vedertagna metoder för ett bröstlyft. Ärren efter en bröstoperation är mogna efter tidigast 1 år. Innan dess kan ärren vara röda och mycket synliga. Vissa patienter har en benägenhet att utveckla mycket synliga ärr som kan vara upphöjda och även breda. Det går inte att säga i förväg vilka patienter som får fina ärr eller inte. En viktig förutsättning är dock att läkningen sker utan infektion. Att man ibland behöver justera bröstvårtan kan förekomma då denna kan läka något ojämnt. Jag rekommenderar att du söker en second opinion hos en specialist i plastikkirurgi för att diskutera form och volym av dina bröst mot bakgrund av dina preoperativa bilder.