Skip to content

Fula ärr, blåmärken mm på bröst mage , venusberg och mage

Fråga

Hej,
har för ca 2 år sedan gjort en bukplastik. Var på efterkontroll 6 mån + 1 år senare år senare och påpekade vid alla möten att ärren och att snitten var konstigt gjorda,
och fula. Läkaren som gjorde oprationen , sa att ärren skulle bli blekna . Och att jag skulle åtgerkomma ännu ett år senare 2011.
Vid sommartid i solen har jag varit noga med att tejpa alla ärr.
Jag har även i samband fettsugit venysberget där huden nu hänger
som en påse ursäkta men som en bullfitta!
Lyfte även brösten vid samma tidpunkt. Även här påpekade jag att
jag tyckte att stygnen var för tjocka och att det var massa blåmärken och ärren efter stygnen ser hemska ut och även bröstvårtorna som flyttade i samband med ingreppet.
Påtalade även detta då det är fula tjocka är och vårtgården
är inte rund nu utan oval!
Och nu vill jag veta hur jag ska gå vidare med detta.
JAg vill naturligtvis att allt som kan justeras skall göras.
Och att kliniken även få bekosta narkosen !
Så jag ahr ppåtalat allt detta vd alla besök direkt efter oprationerna och visd 6 mån , 1 år, och läkaren säger att kom tillbaka efter 1 år.
Så vilken rätt har jag ? Har betalt massa pengar och vill inte bada
på sommaren pga fula ärr mm
Tacksam för svar
Monica Sidbäck Olsson

Svar

Hej Monica! Hur man läker sina ärr beror på tre saker: Var snittet är någon stans på kroppen, vissa ställen får man bredare ärr på t.ex. tvärs över leder. Hur man gör operationen, trådtjocklek, spänning i vävnaden och kirurgiskt kunnande. Individuell tendens att läka ärr. Tyvärr är breda ärr en förväntad komplikation efter en operation när det gäller bedömningar i patientförsäkringen t.ex så det brukar inte ge ekonomisk ersättning. Nu har det gått två år efter operationen säger du, och då brukar ärren ha hunnit bli fina. Det tar dock längre tid på unga männinskor än på gamla. Det vanliga är att man går tillbaka till sin plastikkirurg och hör efter om ärren går att förbättra vid en garantioperation eller om det finns någon annan möjlighet att förbättra dem. Ett alternativ kan vara att man går till en annan plastikkirurgisk klinik för en konsultation för att höra hur de ser på saken, de kallas att få en second opinion. Men då får du stå för den kostnaden själv. Men det är ofta värdefullt att få en opartisk bedöming av resultatet. Lycka till.