Skip to content

För lång columellar graft

Fråga

Hej, jag har haft näs-revision för 2 veckor redan i Sydkorea. Än så länge är jag nöjd med mitt resultat. Kirurgen hade använt silikon för näsbrygga, öronbrosk för tippen, och för att kunna lifta upp och stödjer tippen hade han använt min semtum för columella. Men eftersom columellar strut är för lång så sticker det ut en liten rund bit på insidan av min överläpp, vilket gör att jag känner mig lite obehagligt. Jag har läst på lite och fått reda på att detta problem kan åtgärdas genom att man korta ned columellar strut. Kirurgen sa till mig att han ska göra en snitt (intraoral sublabial) på insidan av läppen för att fixa det. Jag undrar om detta ingreppet via munnen har högre infektionsrisk än via näsa? Kommer det att skada min muskel på överläppen, vilket jag är rädd för att jag inte kan le normalt igen.
Om det nu är en enkel ingrepp för att skära bort en bit av columellar strut, kan vilken kirurgen som helst göra det? eller är det bäst att låta den original kirurgen utföra det eftersom han vet hur han hade ställt in den och hur mycket han ska korta ned det utan att påverka tippen. Jag blir lite tveksam om att jag ska fixa det i Sverige eller åka ner till Korea igen.

Svar

Hej Det var en lång resa du företog dig för att justera näsan. Vi använder nästan uteslutande kroppseget material brosk eller ben för att bygga upp näsan. Och jag förstår det som att ditt problem sitter i främsta delen av näsa dvs columella strut med brosk material från septum. Det är en traditionell teknik. Tekniken för att justera är inte avancerad. Visst kan Plastikkirurg i Sverige hjälpa dig. Men man vill som kirurg gärna ha tillgång till operationsberättelse från första operationen. Nackddelen med att bli opererad utomlands är just den att det blir otroligt långt till kirurgen för justeringar eller bara uppföljning. Ett annat problem är ju att en svensk kirurg måste ta betalt som om det var första gången man träffar patienten. Ditt problem är dock inte så omfattande, så kanske det går att ordna. Sök upp en plastikkirurg från medlemsregistret och fråga om råd innan du åker hela vägen tillbaka till SydKorea. Lycka till Fredrik Gewalli