Skip to content

Bröstimplantatet vände på sig efter en mammografiundersökning.

Fråga

Hej, jag har efter en mammografiundersökning fått mitt ena implantat förstört på grund av en allt för ovarsam och hårdhänt hantering, trots upprepade påpekanden att jag kände på mig att det inte skulle gå bra och jag var livrädd under hela undersökningen att det skulle spricka och gå sönder.

Efter ett tag märkte jag att bröstet hade fått en konstig form och när jag böjer mig framåt hängde det som en ”påse” då det helt hade vänt på sig.

Som tur var lyckades jag vända rätt det igen, men nu har det hänt igen och jag vågar inte ens böja mig framåt eller ligga ner utan bh då jag är rädd att det ska hända igen. Jag har aldrig hört talas om att ett implantat kan vända dig, då det borde ligga helt fast i sin position.

Är detta verkligen något jag bara ska släppa och låta det vara eller hur ska jag gå tillväga? Jag kommer dessutom i framtiden aldrig mer våga utsätta mig för en mammografiundersökning igen, utan måste då söka mig till alternativa metoder som både är kostsamma och kanske inte lika tillförlitliga, samt kanske behöva genomgå en ny operation för att byta ut implantaten.

Då det var många år sedan jag gjorde bröstförstoringen och han som utförde den har gått i pension, vet jag inte riktigt vart och till vem jag ska vända mig?

/ Emma Larsson

Svar

Hej Emma! Tråkigt att höra om din obehagliga mammografiupplevelse. På mammografin brukar man alltid ta hänsyn till om man har implantat, och därmed ta bilderna på ett lite annat sätt. Eftersom du är orolig nu, tycker jag att du skall vända dig till någon av oss kollegor inom SFEP, du kommer att få den hjälp du behöver även om din ursprungliga kirurg gått i pension.