Skip to content

bröstförstoring

Fråga

Hej
Jag är opererad för bröstcancer och man har tagit bort hela höger bröst
min protes som jag fick utskriven för 6 mån sedan och som då var i samma storlek (9) och form som mitt borttagna är nu större än vänstra pg a ca 5 kg viktminskning så nu undrar jag
Vilken operation vill man göra och vilken blir snyggast?
Kan man fixa till även det vänstra bröstet så de blir så lika varann de går? Vad är att rekommendera? Jag är lagom rund som karlssonpå taket sa finns att ta av så att säga. alt inlägg. Vad är bäst i minsta operation?, efter op smärta? på sikt?
häls och mycket tacksam för svar.

Svar

Naturligtvis är det svårt att ge ett råd utan att se hur det ser ut just nu. Rent generellt blir bröst mindre i samband med viktnedgång vilket ju förklarar varför ditt kvarvarande bröst minskat i storlek . Det är vanligt att man behöver göra en operation också på det kvarvarande bröstet i samband med rekonstruktionen för att få brösten så lika som möjligt. Om det är bättre att minska det kvarvarande bröstet och enbart rekonstruera det borttagna bröstet alternativt att lägga implantat av olika storlek på de båda sidorna går inte att uttala sig om utan att se hur det ser ut, t ex hur mycket hudöverskott som finns på det kvarvarande bröstet. Det finns ju dessutom flera olika metoder att göra en bröstrekonstruktion på, så det måste också bedömas vad som passar bäst för dig. Skillnaden i smärta är inte stor, även om det brukar vara så att det är mindre smärtsamt att ta bort bröstvävnad än att lägga in bröstimplantat. På sikt blir resultatet sannolikt bättre om brösten inte blir alltför tunga, då stora bröst innebär en ökad tyngd och därmed risk för hudöverhäng. Diskutera dessa frågor med den plastikkirurg som ska göra rekonstruktionen så får du säkert goda råd.