Skip to content

Är det lämpligt att förstora brösten om man tidigare haft lungemboli?

Fråga

Hej!
Jag vill verkligen göra en bröstförstoring, med tanke på att jag mår dåligt av storleken jag har och känner mig okvinnlig.

2011 efter en förlossning med stor blodförlust och efter 2 påsar blod som jag fick, fick jag blodproppar i lungan och några veckor senare, en stor dvt i vaden.
Jag waran och innohep behandlades i 3 månader.
Jag har gjort en kuagolations utredning, som visade att jag inte har någon sjukdom, utan att emobolierna förmodligen kommit av förlossningen.
Om jag ska opereras har dem sagt att jag måste behandlas med blodförtunnande sprutor innan och efter operationen.
Hade du avrått mig från att göra en bröstförstoring pågrundav detta, eller kan jag göra det ändå?

3 år innan jag fick propparna, opererade jag bort min blindtarm, utan att något hände efter operationen.

Är tacksam för svar,
Mvh, Marielle

Svar

Det är självklart alltid viktigt att göra en medicinsk bedömning inför en operation även om det är en kosmetisk operation som ska göras. Eftersom du har haft en djup vetrombos och proppar i lungorna bör du absolut behandlas med blodförtunnande medicin i förebyggande syfte om du ska göra en bröstförstorande operation. Behandlingen med blodförtunnande medicin kan då sannolikt innebära en liten ökad risk för blödning i efterförloppet( det behöver inte vara mycket, men kan innebära t ex förlängd svullnad och ökade blåmärken) och därmed sannolikt också en liten ökad risk för kapselbildning . Jag föreslår att du ber den plastikkirurg du kontaktat att ta kontakt med den koagulationsklinik där du gjort din utredning och be om deras bedömning. Om de svarar att det är ok för dig att opereras så kan de också ge rekommendation angående lämplig dosering av den förebyggande blodförtunnande medicineringen. Att ge dig ett råd om du ska opereras eller ej är svårt. Enklast är naturligtvis att avråda men om en bröstförstoring skulle innebära mycket för dig tycker jag att du ska försöka få ännu mer klarhet i riskerna en operation innebär för just dig innan du beslutar.