Skip to content

Ansiktsform

Fråga

Om man är missnöjd med sin ansiktsform vad finns det då för alternativ? Har ett rätt runt ansikte som påminner mkt om cameron diaz ansiktsform med tjocka/fylliga kinder? Skulle vilja ha ett mer ovalt utseeende.

Går det att fettsuga ansiktet för att ändra ansiktsform eller skulle det inte bli nån större skillnad? (Är normalviktig)

Svar

Det är alltid svårt att svara på en specifik fråga utan att ha sett, i detta fall, ditt ansikte och veta din ålder, eventuella tidigare erfarenheter från estetisk plastikkirurgi. Har du fått injektionsbehandlingar tidigare? Man blir ju lite undrande när du anger likhet med Cameron Diaz, en verkligt vacker kvinna, som en negativ faktor. Allmänt kan man säga att ansiktsformen beror ju inte bara på fettet i kinderna utan också på det bakomliggande skelettet. Skelettet kan justeras i vissa fall men kirurgin är omfattande och med lång konvalescens efteråt (blir en hel del svullnad). Mjukvävnaderna i kinderna, i detta fall fettet, kan minskas eller flyttas. Dels kan man flytta/ta bort ytligt fett i kinden (ett skikt som förkortas SMAS) vilket utförs som vid en ansiktslyftning och dels kan man ta bort fett i ett djupare lager (buccal fat pad) där man oftast gör kirurgin från munnen. Fettsugning görs av vissa kollegor men ger en begränsad effekt och är inte riskfritt. På en normalviktig patient ger det sannolikt ett väldigt begränsat resultat. Att radikalt ändra sitt utseende är en ur många perspektiv omfattande åtgärd och bör inkludera kontakt med psykolog. Detta bör diskuteras med en plastikkirurg, företrädesvis en medlem i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi.