Skip to content

Fettsugning minskar underhudsfett, men kosten minskar visceralt fett

september 23, 2012

Allt fett är inte lika. När magens fett är beläget under huden (subkutant) är det inte samma hälso fara som det viscerala fett som omger de inre organen. Det viscerala fettet är förknippat med diabetes och hjärtproblem ännu mer än body mass index (BMI). Ingen vet varför det är så, men det spekuleras om att visceralt fett leder till skadlig inflammation. I jämförelse ger fett under huden valkar eller bilringar, men verkar inte vara särskilt farliga för hälsan.

För att avgöra vilken typ av fett du har, prova det här testet på dig själv eller en mycket nära bekantskap: om någon har en stor mage, försök att nypa den, om du får en stor bit i handen, är det förmodligen underhudsfett. Om inte, är det förmodligen visceralt fett.

”Hur du förlorar fett kan vara lika viktigt som hur mycket fett du förlorar.” Dr Samuel Klein, professor i medicin och näringslära vid Washington University School of Medicine beskriver magens fett dilemma till Los Angeles Times, 25 augusti 2012 .

Magens fett är en stark, men ofullständig, varning om ett potentiellt hälsoproblem såsom hjärtsjukdomar och diabetes. ”Om du ser någon med en stor mage, är det förmodligen en person som är utsatt för en högre risk,” säger Klein. ”Någon som bara har en stor rumpa har förmodligen mindre risk.”

Klein har lett en studie från 2004 som visade att patienter omedelbart kan förlora 30 pounds eller mer underhudsfett genom fettsugning utan att se några av de hälsofördelar som normalt förknippas med viktminskning, såsom lägre blodtryck, lägre kolesterol och större känslighet för insulin. För visceralt fett, som är direkt kopplad till hälsofrågor, kommer fettsugning inte att fungera. Istället måste du dra ned på kalorierna och få mer motion.

Ett annat intressant faktum, enligt Klein, är att cirka en av fyra överviktiga människor verkar ha mycket bra kolesterol, blodtryck och insulinkänslighet ”, som om alla med övervikt inte är i riskzonen. Så du kan inte förutsäga om en ”stor-magad” person kommer att ha hälsoproblem framöver utan ett batteri av tester.

Om du vill förbättra ditt utseende och du inte är överviktig, kan du överväga en icke-invasiv ”kroppen formande” behandling. Plastikkirurger eller andra kvalificerade yrkesmän kan använda högintensiva ultraljud för att förstöra fettceller, stimulera kollagen som tillsammans tar bort ett par centimeter från midjan. Men enligt en tidigare ordförande för American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS), ”Nästan alla patienter med ett BMI över 30 behöver banta innan de genomgår en behandling eller kirurgi.”

American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS)  September 12, 2012