Skip to content

Denis Mukwege till Skavlan

oktober 28, 2014

Den uppmärksammade gynekologen och kvinnoläkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa kommer att gästa fredagens upplaga av SVT-programmet Skavlan (24/10).
Läkaren Denis Mukwege utsattes för två år sedan för ett mordförsök och tvingades hålla sig gömd. Men nu är han tillbaka på sitt arbete som föreståndare för Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa.
Läs hela artikeln här
http://www.dagen.se/denis-mukwege-till-skavlan-1.275698

Mukwege har flera gånger nominerats till Nobels fredspris och fick 2013 ta emot Right Livelihood-priset, som också kallas det alternativa Nobelpriset.

Han fick priset ”för sitt modiga arbete med att kurera kvinnor som överlevt konfliktrelaterat sexuellt våld samt för att uppmärksamma övergreppens bakomliggande orsaker”.

För några år sedan porträtterade journalisten Birger Thureson Mukweges arbete på det av svenska församlingar understödda Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa.

I boken ”De glömda kvinnornas röst” skildras de kongolesiska kvinnornas vardag som präglas av grova sexuella övergrepp och inbördeskrig. För många av de utsatta blir straffet dubbelt när de efter våldtäkten blir utfrysta av sin släkt och betraktade som förorenade av fienden. Boken är fri och finns att läsa här.

Tv-programmet Skavlan sänds i SVT1 på fredag 24/10 klockan 21:00.