Skip to content

Dålig kontroll i skönhetsbranschen

november 16, 2017

Lyssna på inlägget   P4 Umeaå

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6822114

 

Sverige är ett av mycket få länder i Europa som inte ställer några nationella krav på specialistbehandlingar. Samtidigt ökar efterfrågan på estetiska behandlingar med åtta procent per år.

REBS, Rådet för estetiska behandlingar i Sverige grundades för att säkra den estetiska branschen i Sverige och ge möjlighet för patienter att hitta kvalificerade behandlare.

– Det är inte acceptabelt att den här branschen är helt oreglerad.

Anders Milton är läkare och ordförande i REBS.

– Det betyder att de personer som genomför behandlingarna kan vara helt utan utbildning och kontroll och det betyder också att de individer som låter sig behandlas kan få allvarliga biverkningar och problem efteråt utan möjlighet att föra talan mot den som inte skött sig.

Via internet kan vem som helst få tag på hyarulonsyra-fillers eller botox och starta upp en verksamhet i källaren. Det här utan att ha någon erfarenhet eller kvalifikationer i form av utbildning. Anders Miltons råd att är uppsöka någon som driver en legitimerad verksamhet.

– Man ska inte gå till källarföretag där man inte vet vem som faktiskt gör ingreppet. Gå till någon som är läkare, sjuksköterska eller i vissa fall tandläkare. Då får du en rimlig bedömning och en rimllig åtgärd genomförd.