Skip to content

Chatt med plastikkirurgen på Aftonbladet

maj 8, 2015

Aftonbladet:

Välkomna! Per Alberius är strax på plats. Ställ dina frågor redan nu!

Kommentar från Per Alberius

Nu är jag på plats. Välkommen med dina frågor.

Kommentar från Kirre

Hur vanligt är plastkirurgi bland män?

Per Alberius:

Vi vet inte helt säkert men uppskattningsvis är ca 5-10 % av våra patienter män.

Kommentar från L

kan man amma om man har genomgått en bröstförstoring?

Per Alberius:

Innan man fött barn är det ju svårt att veta om man kan amma över huvud taget. Sannolikt är det så att amningsförmågan blir lite nedsatt, men om man inte krossar bröstet med för stora proteser så kan man amma efteråt.

Kommentar från Nina

Blir det allt vanligare att plastikoperera sig?

Per Alberius:

Ja absolut. Sakta men säkert blir det mer accepterat att göra det.

Kommentar från Emma

Behöver man verkligen ingen licens för att göra skönhetsoperationer?

Per Alberius:

Svar till Emma. Tyvärr inte. Och det är förskräckligt!!!

Kommentar från Emelie

Ska patienterna redogöra för varför de vill utföra plastikoperationen?

Per Alberius:

Självklart måste man ju veta varför man gör en sådan operation och stå för det. Läkaren måste ju kunna bedömma om önskemålen är rimliga. Dessutom händer det ju att det kan bli komplikationer…

Kommentar från Sanna

Om jag går till en större känd klinik, och betalar ca 50 000 kr för en bröstförstoring, ungefär hur stor är chansen att allt går 100 % bra utan komplikationer och att jag blir nöjd med resultatet? Man läser om så många misslyckade operationer att det känns osäkert …

Per Alberius:

Även den allra bästa plastikkirurg kan få komplikationer. Men ju bättre och mer utbildad plastikkirurg du väljer desto mindre risk för elände. Man kan aldrig svar på din fråga på ett fullständigt sätt.

Kommentar från Hasse

Finns det etiska eller moraliska fall där en patient kan bli nekad ett plastikkirurgiskt ingrepp?

Per Alberius:

Absoult. Är man läkare måste man bedömma vad som är rimligt och riktigt och bäst för patienten. En felaktig operation kan ge men för livet!

Kommentar från Matilda

Varför ser alla som plastikopererar sig i ansiktet exakt likadana ut? Är det någon form av mall som alla kirurger går efter?

Per Alberius:

Konstigt. Det har jag aldrig upplevt. Däremot kan vissa hudbehandlingar göra att huden ser väldigt stram ut (om det är det du menar). Plastikkirurgi ska utformas för varje individ.

Kommentar från Anna

Hur kommer det sig att man inte behöver licens för att utföra skönhetsoperationer?

Per Alberius:

En mycket bra fråga som vår specialistförening Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi drivit ett bra tag. Nu verkar saker hända, men långsamt…

Kommentar från Linna

Vad tänker läkare som är legitimerade plastikkirurger göra åt att vem som helst som har utrustningen får göra medicinska ingrepp inom kosmetisk kirurgi?

Per Alberius:

Se föregående svar. Vi försöker allt vi kan för att få ordning på detta. MEN patienterna – ni – ska kolla att kirurgen har utbildning och erfarenhet!

Kommentar från S

Vilka komplikationer kan man få efter näsplastik? Vad ska man tänka på innan man gör en konsultation inför näsplastik?

Per Alberius:

Man ska tänka igenom vad man önskar få gjort, vad som inte är optimalt på näsan, om näsandningen är påverkad. Också tänka igenom om man fått någon skada. Komplikationerna är som för all kirurgiska ingrepp dvs infektioner (sällsynt), dåligt resultat (kan också bero på att man inte ordentligt presenterat sina önskemål), smärt osv

Kommentar från Eva

Hur länge kan man ha bröstimplantat? Behöver de bytas eller kan de sitta där livet ut?

Per Alberius:

Det beror på vilka implantat du har. Vissa tillverkare ger numer s k livstidsgaranti. Är de gamla och om brösten ändrat form kan det vara lämpligt att kolla upp brösten. Är allt som det ska kan det ändå vara klokt med en kontakt kanske vart tionde år.

Kommentar från Emelilja Vårdotter

På vilket sätt tror du att böstförstorings-tekniker och metoder kommer att utvecklas under kommande år? På vilket område verkar utvecklingen gå frammåt snabbast? Är det material, placering, hållbarhet, mindre ärr eller vad? Funderar på att göra – men undrar om man tjänar på att vänta några år….

Per Alberius:

För det första: gör aldrig en operation förrän du är 100% motiverad. Vad gäller olika typer av kirurgi kan det stå stilla i många år och sedan exploderar utvecklingen. Vad gäller bröstimplantat har vi sett en fantastisk utveckling och det är svårt att se vad nästa steg kan vara.

Kommentar från Lena

hej! Om man ska göra rekonstruktion av ena bröstet och är ung, vilken metod är den vanligaste och vilken skulle du rekommendera? De olika sjukhusen erbjuder olika typer.

Per Alberius:

Svårt att säga utan att ha sett dig. Om ditt intakta bröst är litet kan man ibland rekonstruera med expanderteknik eller svängd vävnad från ryggen + implantat. Supertekniken enligt mitt sätt att se är dock mikrovaskulär (små kärl sys ihop i mikroskop) rekonstruktion då man ”stjäl” nedre delen av bukens hud (DIEP).

Kommentar från Emma

Kan man göra bukplastik och pannlyft samtidigt? Under samma narkos?

Per Alberius:

Det är nog upp till den enskilde kirurgen (jag tycker nog det).

Kommentar från Nina

Hej. Jag undrar om om det finns något form av register där man kan se om plastikkirurgen tidigare utfört ingrepp och blivit anmäld ?

Per Alberius:

IVO (Inspektion för vård och omsorg) är nog den instans som du i så fall ska kontakta. Vad som är speciellt är bara att om någon gjort en anmälan som visar sig fel eller helt galen så anges det ändå som en anmälan, men inte anmärkning.

Kommentar från En kille

Är 18 årig kille, funderat länge på att byta kön. Är ett samma procedur som om ni skulle arbeta på en tjej/kvinna?

Per Alberius:

Detta är inte min specialitet. Jag förstår inte vad du menar riktigt. Självklart är ju könskarakteristika olika och kräver sin speciella kirurgi. Plastikkirurgiska kliniken i Linköping är den klinik som gör mest sådan här kirurgi vad jag förstått.

Aftonbladet:

Då var det dags för dagens sista fråga:

Kommentar från Vilja Silja

Varför rekommenderar många läkare att man ska göra en storlek större bröstförstoring än man själv tänker sig?

Per Alberius:

Mycket bra fråga. Sammanhänger nog med att många patienter kommer tillbaka efter några år och önskar att de tagit en större protes. Ofta ”försvinner” lite av det egna bröstet av operationstraumat (blir ju alltid en påverkan på omgivande vävnad) och så vill man kompensera för det. Är du bestämd vad gäller storlek ska du å andra sidan klart markera det för kirurgen.

Aftonbladet:

Då var det slut för idag. Tack till alla läsare för intressanta frågor och stort tack till Per Alberius för att du var med och chattade!