Skip to content

”Angelina effekten” är verklig: Skådespelerskan ökar medvetenheten om bröstkirurgi

oktober 7, 2015

”Angelina effekten” är verklig: Skådespelerskan ökar medvetenheten om bröstkirurgi

Av Sara G. MillerPublished September 28, 2015

Skådespelerskan Angelina Jolie mottager Jean Hersholt Humanitarian Award på 5th Annual Academy of Motion Picture Arts and Sciences Governors Awards i Hollywood, Kalifornien den 16 november 2013. (REUTERS / Mario Anzuon)

Angelina Jolie Pitt  ökade kvinnornas medvetenhet om rekonstruktiv bröstkirurgins olika alternativ, enligt en ny studie från Österrike. Många forskare och media berättelser har spekulerat kring detta, men ny prospektiv forskning, vetenskaplig studie studerar effekterna av Jolie Pitt tillkännagivande, sade forskarna.

Jolie Pitt skapade rubriker i maj 2013 när hon meddelade att hon hade genomgått en dubbel mastektomi, därför att hon hade testat positivt för en mutation i BRCA1-genen. En sådan mutation ökar markant risken för bröstcancer, och Jolie Pitt ville hindra sig från att få sjukdomen. Hennes meddelande genererade stor uppmärksamhet i media.

I den nya studien fann forskarna att efter Jolie Pitt tillkännagivande, har 92,6 procent av kvinnorna i studien uppgivit att de visste att bröstrekonstruktion var ett alternativ efter en mastektomi, en ökning från 88,9 procent som sade samma sak i en omröstning som gjordes strax före hennes meddelande. [Breast Cancer: symptom, behandling och förebyggande]

”Detta är den första prospektiva rapporten att bevisa medias påverkan på vårdrelaterade frågan om bröstcancer hos allmänheten,” Dr David Lumenta, biträdande professor i plastikkirurgi vid den medicinska universiteten av Graz i Österrike och ledande forskare på den nya studien, sade i ett uttalande.

Studien ”baserades på en slumpartat design”, säger Lumenta. Forskarna hade precis genomfört en undersökning om kvinnors kunskap om bröstrekonstruktion en månad innan Jolie Pitt tillkännagivande.

Forskarna beslutade att göra en andra omröstning, en månad senare, skrev de i sin studie som publicerades i dag (28 september) i tidskriften Cancer. Båda omröstningar genomfördes på nätet, och varje inkluderade 1.000 österrikiska kvinnor.

Det var en ännu större ökning av medvetenhet om att bröstrekonstruktion kan göras med hjälp av en kvinnans egen fettvävnad, i motsats till syntetiska bröstimplantat, fann forskarna. ”Post-Angelina” opinionsundersökning visade att 68,9 procent av deltagarna var medvetna om denna möjlighet, upp från 57,6 procent i ”pre-Angelina” poll, enligt studien.

Den största ökningen forskarna observerade var kvinnornas medvetenhet om att bröstrekonstruktion operation kan göras under samma operation som bröst avlägsnande kirurgi. I den andra omröstningen, sade 59,5 procent av deltagarna att de var medvetna om att båda operationer kan göras tillsammans, upp från 40,5 procent under första omröstningen, enligt studien.

Dessutom forskarna adderade också flera frågor till andra undersökning för att få mer information om effekterna mediebevakningen hade på deltagarna. En femtedel av deltagarna sade att mediabevakningen av Jolie Pitt gjorde dem ”ta mer intensivt på frågan om bröstcancer.”

Tidigare retrospektiva studier har tittat på den så kallade Angelina Effect. En studie i Storbritannien 2014 fann att efter Jolie Pitt gjorde sitt tillkännagivande, har efterfrågan på genetisk testning för bröstcancer nästan fördubblats, och antalet förfrågningar om riskreducerande mastectomies ökade likaså. I denna studie tittade Forskarna på uppgifter som redan samlats in under åren före Jolie Pitt tillkännagivande och jämfört dem med uppgifter som samlats in efter hennes tillkännagivande.

En annan 2014 studie fann att även om 75 procent av amerikanerna var medvetna om Jolie Pitt’s tillkännagivande och kirurgi, var mindre än 10 procent på det klara om hur BRCA-genen påverkat hennes risk för sjukdomen. (Mycket få kvinnor har en risknivå så hög som Jolie Pitt.)

Lumenta sade att det är viktigt för läkare att beakta inflytande av mediarapportering på sina patienter.

”Eftersom individuella val kommer att bli en drivande kraft för patientcentrerad beslutsfattandet i framtiden bör cancerspecialister vara medvetna om den allmänna opinionen när man konsulterar patienter med bröstcancer”, sade han.